fallback

Обама разкри поредния план за борба с кризата – този път за до $275 млрд.

Предвижда се наливане на 200 млрд. долара в ипотечните компании, както и 75 млрд. за намаляване на плащанията на собствениците

18:20 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама разкри нова програма за насърчаване на пазара на ипотечни кредити в САЩ. Очаква се той да я обяви публично в изявление, насрочено за по-късно днес по време на посещение във Финикс, предава Bloomberg.

Поредният план предвижда заделянето на 75 млрд. долара за подпомагане на домакинствата, които изплащат ипотечни заеми. Средствата ще бъдат използвани за намаляване на вноските по ипотеките на милиони американски семейства. Очаква се от новата схема да могат да се възползват около 5 млн. семейства, на които ще бъде дадена възможност за рефинансиране на задълженията, които са към или са гарантирани от Freddie Mac и Fannie Mae.

Освен това се предвижда правителството да налее до 200 млрд. долара в жилищните компании, изкупувайки емисии от привилегировани акции. Това е два пъти по-голяма сума от предварително планираната за подобни действия, коментира информационната агенция.

Планът „ще предостави на милиони семейства, примирени с финансовия фалит, шанс за възстановяване. Чрез понижаването на нивото на необслужените ипотеки ще помогнем за стабилизирането на цените на жилищата за всички“, става ясно от предварителното съобщение на Обама.

Програмата дава сигнал, че новата администрация планира да предприеме по-агресивни мерки срещу просрочването на ипотеките, отколкото тази на Буш. Рекордният брой на необслужваните заеми през последната година расте и води до проблеми на имотния пазар, понижавайки стойността на жилищата и подкопавайки опитите на строителите да възстановят търсенето и да намалят броя на непродадените домове чрез намаляване на цените.

Предвижда се компаниите, които дават ипотечни заеми да получат по 1 000 долара за всеки отпуснат според изискванията на плана, както и по 1 000 долара годишно за срок от три години кредит, в случай, че кредитополучателят остане платежоспособен. Притежателите на жилища пък ще могат да получават по хиляда долара годишно за срок от пет години за остатъка от задълженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 23.08.22 г.
fallback