fallback

Предвиждат повишено търсене на индустриални площи в Белград

Най-силен интерес се очаква от страна на логистични оператори, които ще търсят площи за нуждите на своите клиенти

13:19 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търсенето на индустриални площи в Белград се очаква да се повиши значително през следващите години, предвид прогнозирания ръст на индустриалното производство и търговията и недостига на модерни логистични площи, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Най-силен интерес се очаква от страна на логистични оператори, които ще търсят площи за нуждите на своите клиенти.

Логистичният сектор в Сърбия се очаква да бъде положително повлиян и от подобренията в пътната инфраструктура от Сърбия към Централна Европа, смятат от компанията.

Потенциалните наематели търсят модерни складови площи с изградена транспортна инфраструктура в атрактивни локации. Техните изисквания включват подходяща височина на помещенията – от 9 до 12 м, независимо захранване, контрол на температурата, рампи за товарене и разтоварване и др.

Търсенето на модерни логистични проекти се покачва най-вече от страна на търговските вериги. През последните две години усвояването на площи на пазара в Белград е останало стабилно. През втората половина на 2008 г. търсенето е било главно от страна на дистрибутори, транспортни, фармацевтични и логистични компании. Повишил се е и интересът към спекулативни складови проекти поради нарасналата конкуренция в търговския сектор и навлизането на чуждестранни компании.

Наемните нива на индустриалните и складовите площи не са отчели значителни промени през 2007 и 2008 г. Наемите на старите индустриални площи са между 1,5 и 3 евро на кв. м на месец, като за по-атрактивните локации може да достигнат и 3,5 евро. Търсенето на модерни площи все още превишава предлагането, като в този сегмент наемите варират между 4 и 7 евро на кв. м на месец.

Общият инвентар от съвременни логистични площи е около 250 хил. кв. м, от които 120 хил. кв. м са разположени в района около Белград.

С благоприятното си геостратегическо разположение, осигуряващо лесен достъп до пазарите от ЕС, Сърбия има огромен потенциал за развитие на индустриални и логистични проекти в средносрочен и дългосрочен план, казват от CBRE. Чрез стратегическите транспортни коридори 10 и 7 тя свързва Западна Европа с Близкия Изток, и представлява много привлекателна локация за разполагане на регионални логистични центрове, които могат ефективно да обслужват Западните Балкани. Поради продължилата десетилетия политическа нестабилност страната е изпуснала възможността да се превърне в един от най-значимите логистични центрове в региона, сравним с Унгария. Нейният национален инвестиционен план предвижда изграждането на 49 индустриални зони, 17 от които са в района около Белград и 20 – във Войводина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 09.09.22 г.
fallback