fallback

Тръстове за имоти на Острова може да се откажат от статута си на АДСИЦ

REIT-овете се надяваха, че ще им бъде разрешено да изплащат част от дължимия дивидент под формата на акции, за да спестят капитал, необходим да продължат дейността си

12:13 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Някои инвестиционни тръстове за имоти (real estate investment trusts, или REITs, подобни на нашите АДСИЦ, бел. ред.) във Великобритания може да се откажат от тази форма на търговия поради отказа на британското правителство да въведе по-гъвкави възможности за изплащане на дивидент, съобщава BLJ Financial, позовавайки се на мнения на експерти.

Според настоящите регулации тръстовете от типа REIT трябва да разпределят 90% от печалбата си под формата на дивидент. В условията на финансова криза и изключително затруднена обстановка на пазара на имоти обаче, компаниите от индустрията се надяваха, че ще им бъде разрешено да изплащат част от дължимия дивидент под формата на акции, за да спестят капитал, необходим да продължат дейността си.

Наскоро обаче регулаторите в страната излязоха със становище, че дивидент под формата на акции не е приемлива форма за разпределяне на печалба. Това становище идва в момент, в който компаниите от сектора на имотите се стараят да запазят капиталите си и да намалят нивото на задлъжнялост, коментира изданието.

„Когато бе въведен режимът на REIT-овете, той бе приветстван като допълнение към възможностите за корпоративно структуриране за компаниите за имоти, но сега тръстовете усещат, че правителството трябва да облекчи положението им в условията на суров спад“, коментира Робърт Мор, партньор в адвокатската кантора Pinsent Masons.

„Ще бъде интересно да видим дали компаниите ще се откажат от статута си на REIT през следващите месеци, предвид необходимостта да запазят капиталите си“, казва той, като добавя, че принудителното разпределяне на дивидент ще хвърли съмнение върху функционалността на режима на REIT-овете в настоящия климат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:57 | 04.09.22 г.
fallback