fallback

Цените на жилищата на Острова може да не се възстановят напълно до 2019

Въпреки това специалистите забелязват, че купувачите, които разполагат с пари в брой, започват да се връщат на пазара

15:34 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на имотите във Великобритания може да не се възстановят до техните нива от 2007 г. до 2019 г., смята Йоланд Барнс, директор Жилищни проучвания в Savills, цитирана от в. Таймс.

“Далече сме от момента, в който ще видим зелени издънки, но семената вече са посети”, казва тя относно възстановяването на британския пазар.

Според нея в момента той се намира в първа фаза от своето възстановяване, при която „животът“ започва да се възвръща в някои от градовете в югоизточната част на страната като Кеймбридж, Оксфорд, Гилфорд и Уинчестър. Това са градове в района около Лондон, с добри училища и университети и хубави семейни жилища в близост до централната част.

Въпреки бавните темпове на съвземане на пазара специалистите забелязват, че купувачите, които разполагат с пари в брой, започват да се връщат на пазара, тъй като предполагат, че той може би вече се приближава до своето дъно, въпреки че “пазарната слабост” може да продължи години наред, пише изданието.

Тази стратегия е базирана на схващането, че ако купувач успее да се включи на пазара на ценови нива от 10% от дъното, това е добра сделка. Тази тенденция се очаква да увеличи дела на жилищата, придобити без ипотечни заеми, който в момента в Англия е 45%.

Пред година от Savills бяха прогнозирали, че цените на имотите ще се понижат общо с 25%. По думите на Барнс в момента купувачите са готови за сделка, ако им бъде предложено такова намаление. Според нея интересът на този етап може да се окаже фактор, който ще гарантира, че няма да има още големи спадове в цените.

Имотите се превръщат в безопасно убежище за купувачите, разполагащи с пари в брой, които са изплашени от последиците от исландския банков срив и се опасяват от слабите резултати на фондовия пазар.

“Рисковият елемент от инвестициите в имоти започва да изчезва”, казва Джеймс Хайман, партньор в консултантската компания Cluttons. “Цените на акциите са се понижили, банките не предлагат някаква форма на доходност и със стабилните цени на наемите в Лондон, в много случаи сега още веднъж става по-евтино да се купи, вместо да се наеме.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 11.09.22 г.
fallback