fallback

Цените на бизнес имотите в Испания може да се стабилизират към края на 2009

Цените на офисите и търговските имоти досега са отчели спад от между 20 и 25% през изминалата година, като цените на земята са регистрирали най-рязък спад от до 40%

09:15 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на бизнес имотите в Испания се очаква да се понижат още през годината, преди да се стабилизират през последното тримесечие на 2009 г., смятат от консултантската компания Savills.

Цените на офисите и търговските имоти са отчели спад от между 20 и 25% през изминалата година, като цените на земята са регистрирали най-рязък спад от до 40%, казва Макс Джил, директор Оценки в офиса на компанията в Мадрид.

„Може да сме преминали през най-лошото от спада, но все още ни очаква известна промяна в доходността, която ще бъде до голяма степен зависима от отношението на банките“, смята той. Доходността от търговски центрове се е повишила от 4,5% до 6% в момента, въпреки че ниската активност по сделките затруднява оценителите да преценят истинското положение на пазара.

Според Джил кредитните институции, които финансират пазара на имоти в Испания, в момента са по-склонни да преговарят със собствениците на имотите, които изпитват трудности да обслужват кредитите си. „Банките са склонни да разговарят със собствениците на имотите и да търсят решение да избегнат принудителното отнемане.“

Придобиването от страна на банките кредитори на дял от 65% в една от водещите строително-инвестиционни компании в страната Metrovacesa по-рано тази година изигра съществена роля за по-гъвкавата позиция на банките спрямо собствениците на имоти. „Банките видяха какво се случи с Metrovacesa и сега са по-склонни да сътрудничат, защото не искат да се превръщат в собственици на имоти“, казва Джил.

Въпреки тази промяна в отношението Джил очаква, че още повече компании ще нарушат минималните изисквания за съотношението на стойността на кредитите спрямо тази на имотите поради резкия спад в стойността на техните имоти.

Също така в условията на спадащи цени от компаниите за имоти се изисква по-често да оценяват имотите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 09.09.22 г.
fallback