fallback

Цените на имотите в Дубай с 25% спад от пика през 2008

Най-голям е спадът при луксозните имоти, които са поевтинели с 35% от своя пик, на някои места сделки се сключват и на цени с 50% по-ниски

10:14 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на имоти в Дубай отбелязаха спад от 25% в сравнение със своя връх, който достигнаха през септември 2008 г., съобщава AME Info.

Понижения са регистрирали имотите от всички ценови сегменти. Най-голям е спадът при луксозните имоти, които са поевтинели с 35% от своя пик. Цените на имотите, насочени към средноплатежоспособни клиенти, също са спаднали през последното тримесечие на годината, въпреки средно увеличение от 18% за цялата година.

Според индекса за имоти EFG-Hermes цените на обявените за продан имоти са се понижили с 8% през последните няколко месеца. Въпреки това според някои източници реалните цени, на които сделките се сключват, са отчели спад от 35%, а на някои места и до 50%.

Правителството на Дубай е предприело редица мерки по ограничаването на строежа на жилищни имоти и някои експерти очакват броят на новите жилища, които ще бъдат предложени на пазара през 2009 г., да бъде значително по-малък спрямо този от 2008 г.

В момента Дубай подготвя спасителен план в помощ на изпадналите в затруднение компании за имоти. Редица строителни компании от страната пък се насочват към пазарите от съседните страни като Саудитска Арабия и Катар, които не са засегнати в такава степен от кризата.

През последните месеци Дубай обяви редица планове за справяне с трудните условия, при които функционира пазарът на имоти в страната, както и за предотвратяване на икономическия спад като цяло. Сред тях са мерки, насочени към предотвратяване на отмяната на договорите за покупко-продажба на имоти. Също така правителството ще предостави стимули на строителните предприемачи да удължат периода на заплащане на закупуваните имоти в техните проекти.

Наред с това властите подготвят пакет от мерки, налагащи ограничения на темповете на застрояване в Дубай, които ще предотвратят прегряването на пазара за в бъдеще.

Миналата година от Министерството на финансите на страната съобщиха, че ще преразгледат цялостно държавните финанси на Дубай, включително външния дълг, и ще оптимизират контрола върху приходите в държавната хазна, за да ограничат ефекта от глобалната криза.

Силният ръст на страната през това десетилетие отчасти бе финансиран чрез заеми, облигации и дългови инструменти, които се осигуряват значително по-трудно и на по-висока цена от началото на кредитната криза, писа в свой анализ Financial Times.

Анализ на Citibank сочи, че експозицията на Дубай към имоти и дългови инструменти са направили страната една от най-уязвимите в Персийския залив.

От МВФ наскоро прогнозираха, че икономическият ръст в целия регион ще спадне наполовина поради по-ниски от очакваните цени на петрола. По думите на Масуд Ахмед, регионален директор на МВФ, по-ниските цени на петрола ще доведат до спад от 300 млрд. долара в държавните приходи на страните износителки на петрол в Близкия изток и Централна Азия тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 12.02.09 г.
fallback