fallback

Известията за отнемане на жилища в САЩ с 10% по-малко спрямо декември

В цялата страна собствениците на повече от 274 хил. жилища са получили поне по едно известие за отнемане на жилище миналия месец

09:51 | 12.02.09 г.

Броят на американците, които са били много близо до загубване на домовете си, е намалял през януари спрямо декември, но все пак се е покачил спрямо януари година по-рано, предава AP.

В цялата страна собствениците на повече от 274 хил. жилища са получили поне по едно известие за отнемане миналия месец. Това е с 10% по-малко в сравнение с декември, но с 18% по-високо от предходната година, показват данни на компанията за покупко-продажба на ипотекирани имоти RealtyTrac Inc.

Принос за месечния спад има решението на контролираните от правителството ипотечни кредитори Fannie Mae и Freddie Mac да замразят продажбите на отнети жилища по време на зимните празници. Като допълнение губернаторът на Флорида Чарли Крайст постигна споразумение с кредиторите в щата, които са се съгласили на 45-дневна пауза при завеждането на нови искове за отнемане.

Тези мерки обаче може да нямат ефект в дългосрочен план. „Ако не се стигне до ядрото на проблема, просто се задълбочава забавянето на жилищния пазар“, казва Рик Шарга от RealtyTrac. „Добра идея е да има програма, която да преструктурира из основи хилядите ипотечни кредити.“

Междувременно регулаторите призоваха над 800 финансови институции да спрат всички процедури по отнемане, докато икономистите в администрацията на Барак Обама разработят план, с който да се предотврати отнемането на жилищата от заемателите.

Обама планира да похарчи 50 млрд. долара за борба с отнеманията на среден клас жилища, които се обитават от собственика им, но все още някои детайли не са изяснени. Очаква се планът да бъде обявен в следващите няколко седмици.

Повече от 2 млн. американци са били засегнати от процедури по отнемане на жилища миналата година и броят им може да достигне 10 млн. в следващите години в зависимост от сериозността на рецесията, се казва в доклад на Credit Suisse.

От RealtyTrac съобщават, че близо 67 хил. жилища са били отнети от кредиторите през януари в сравнение със 79 хил. за декември. През януари 2008 г. този брой е бил над 45 хил.

Най-сериозна е ситуацията в щатите Невада, Калифорния, Аризона и Флорида. В Невада собственикът на всяко 76-то жилище е получил известие за отнемане, докато в Калифорния подобно известие е било отправено на всеки 173-ми собственик на жилища. Останалите шест щата в топ десет по критерия искове за отнемане на жилища са Орегон, Илинойс, Мичиган, Джорджия, Айдахо и Охайо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 10.09.22 г.
fallback