fallback

Пазарът на бизнес имоти в Европа с все повече продажби от ползвателите им

Тези продажби се очаква да бъдат съществен фактор от инвестиционната активност и тази година, смятат консултанти

13:31 | 11.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на бизнес имоти, направени от страна на техните собственици/ползватели, са представлявали почти 20% от инвестиционния пазар в Европа миналата година, сочи доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

Тези продажби се очаква да бъдат съществен фактор от инвестиционната активност и тази година.

По данни на компанията продажбите от страна на ползвателите на имотите миналата година са били на стойност 22,2 млрд. евро, или 19% от общия обем сделки с бизнес имоти, въпреки резкия спад в техния обем. За сравнение, през 2007 г. стойността на тези сделки е била 45,9 млрд. евро, или 18,6% от общия обем – а през 2006 г. - 14,7%.

Както и през 2007 г. миналата година е имало няколко мащабни сделки като тези на Intesa Sanpaolo и UniCredit, всяка от които е продала активи на стойност над 800 млн. евро през втората половина на годината. Според CBRE това е продължението на тенденцията за продажба на банкови активи, започнала в началото на годината от Banco Santander.

Въпреки това банките не са били единствените, които са сключили мащабни сделки от подобен тип. През 2008 г. са осъществени около 600 сделки по продажбата на бизнес имоти от страна на ползватели. Средният обем на сделка е бил 33 млн. евро, малко над средния обем за пазара като цяло от 28 млн. евро.

Сделки са сключвани на всички сегменти на пазара, включително офиси, магазини и индустриални площи. Също така широк е и географският диапазон на тези сделки, обхващащ 20 от 26-те европейски страни, включени в проучването.

Географският спектър на активността по продажба и обратно наемане (sale and leaseback) се е разширил значително през изминалите няколко години, сочи докладът. Преди две години трите най-големи пазара (Германия, Великобритания и Франция) са представлявали 70% от всички продажби, осъществени от страна на ползвателите на имотите. За сравнение трите най-големи пазара през 2008 г. (Германия, Великобритания и Испания) са представлявали 59% от общата активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:05 | 10.09.22 г.
fallback