fallback

Духът на времето: „Подарете отнето жилище за Свети Валентин“

Глобалната рецесия има различни проявления, малки или големи, повечето мрачни, някои странни

12:11 | 11.02.09 г.

Глобалната рецесия има различни проявления, малки или големи, повечето мрачни, някои странни, други отразяват изобретателния човешки дух. Ройтерс събира някои такива признаци, които отразяват настроенията на днешното време.

„Този Свети Валентин защо не подарите на любимия човек отнето заради просрочена ипотека жилище?“. Американската компания RealtyTrac Inc пише в мейл до клиентите си: „С над 1,5 млн. имота в процес на отнемане, представени на нашия сайт, със сигурност ще намерите сделка, която няма да разбие сърцето ви. И добавя романтично: „Сладка сделка за отнет имот е по-добра от букет рози или кутия бонбони“.

В Амстердам фондация за защита на животните създава „хранителна банка“ за домашни любимци, така че собствениците им да могат да ги хранят, дори и да изпаднат в тежки времена. На въпрос дали няма риск самите собственици да ядат от храната от фондацията отговарят: „И да го направят, това няма да ги убие“.

Трудни времена настъпиха и за бразилските карнавали. Компании в Рио де Жанейро отчитат спад на продажбите на скъпи костюми, като много хора търсят по-изгодни сделки. Няколко миньорски града в Бразилия пък изобщо са отменили празниците в края на февруари, защото са засегнати от срив на търсенето на желязна руда.

В САЩ демократическата партия, от която е президентът Барак Обама, покани хората да изпращат разкази за живота си по време на икономическата криза, илюстрирани с видео или снимки, на сайт, наречен „Историята на тази криза е в домовете в цялата страна“. Разказите ще бъдат достъпни за всички.

Дори McDonald's усети икономическото забавяне в Китай, където веригата намали някои цени с над една трета. Все по-голям брой китайски ресторанти и магазини опитват да привлекат клиенти с намаляване на цените.

Не навсякъде пейзажът е мрачен все пак, отбелязва агенцията и дава за пример японките, които по традиция подаряват шоколадови бонбони на любимите си за Свети Валентин. Те нямат намерение да се въздържат заради финансовата криза, като делът на жените, които планират такъв подарък, нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 09.09.22 г.
fallback