fallback

Интелигентните градове на бъдещето

Идеята за самозадоволяващи енергийните си потребности градове набира популярност в ЕС

09:11 | 11.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Могат ли енергоснабдителните компании да се конкурират със строителните фирми в града на бъдещето? В Европа се разраства нововъзникнало движение за изграждане на „интелигентни градове“, което ще промени статуквото, пише Ройтерс.

Новата визия е плод на страха от климатичните промени и нуждата да се открият зелени алтернативи на въглищата, ядрената енергия и ненадеждните доставки на природен газ от Русия.

Такива градове могат да се превърнат в самозадоволяващи се единици. Техните сгради ще събират енергия от мощни вятърни системи, разположени по покривите им, и ще захранват с нея жилищата и превозните средства по улиците.

Броят на електрическите автомобили в гаражите може да се удвои. Всяко парче изхвърлена храна, окастрени клонки от градините и дори отпадъци могат да се използват за получаване на газ чрез естествена ферментация.

Изправени пред края на традиционния си бизнес модел, енергийни компании разработват стратегия за оцеляването си в дългосрочен план.

Идеята за самозадоволяващи енергийните си потребности градове набира популярност в ЕС, който си е поставил амбициозната задача да понижи до 2020 г. емисиите от въглероден диоксид с една пета от нивата през 1990 г. - най-голямото съкращаване на тези равнища в света.

След 25 години милиони постройки ще се изграждат, за да изпълняват функциите както на „електроцентрали“, така и на жилищни сгради, посочва писателят икономист Джеръми Рифкин. Той съветва правителствата и корпорациите да се борят срещу климатичните промени и да засилят енергийната сигурност.

В центъра на системата ще бъде създадена „интелигента електроразпределителна мрежа“, която ще позволява токът да отива там, където е най-необходим, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
fallback