fallback

Над 5,5 млн. недвижими имота са включени в кадастрални карти в страната

Плановете са националната база данни на кадастъра да се попълни до 2015 г.

17:18 | 10.02.09 г.

Над 5,5 млн. недвижими имота са включени до момента в кадастрални карти на терени, обхващащи 15 на сто от територията на страната, съобщи във Велико Търново Цветен Боев, директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, цитиран от БТА.

В готовите кадастрални карти са включени атрактивни за пазара терени по Черноморското крайбрежие и планинските курорти, всички областни и 90 общински центрове.

Приоритет за агенцията е изготвянето на кадастрални карти за останалите общински центрове, а на следващ етап - и за всички останали населени места в страната. Очакванията са националната база данни на кадастъра да се попълни до 2015 г., каза Боев.

Информационната система на кадастъра и имотния регистър се изграждат съвместно с Агенцията по вписванията със заем от Световната банка.

Заради сигурността на данните гражданите ще имат ограничен достъп до електронния регистър. Предвижда се по-пълен достъп за държавните и общинските администрации, фирмите за недвижими имоти, геодезистите, нотариусите и други заинтересовани длъжностни лица.

При отстраняване на грешки в кадастралните карти, допуснати поради стари данни или разминаване с действащия регулационен план, разходите ще бъдат за сметка на агенцията. Ако грешката е допусната поради това, че длъжностите лица не са били допуснати до съответния имот, за да направят необходимите измервания, разходите ще бъдат за сметка на собственика, каза Боев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 03.09.22 г.
fallback