fallback

Нощни разпродажби на имоти с намаление съживяват пазара в Чили

Рязкото понижение на цените, което влиза в сила от 18 часа до полунощ или по-късно, предоставя противоотрова на глобалната икономическа криза

16:44 | 10.02.09 г.

Компании за имоти в Чили търсят нови начини за преодоляване на влиянието на глобалната финансова криза и рязкото намаляване на сделките с имоти в страната – те организират нощни разпродажби на апартаменти, които предлагат на себестойност, както сами казват.

Този уикенд компании за имоти, които искат да продадат стотици апартаменти в комплекси в столицата Сантяго и морския курорт Вина дел Мар, проведоха координирана разпродажба на принципа на традиционните за Латинска Америка търговски разпродажби късно вечер.

Спрямо цените от декември намаленията са около 20%, а някои компании дори поемат пътните разходи и нощувката в хотел за хората, които пътуват от Чили и сключат договор. Рязкото понижение на цените, което влиза в сила от 18 часа до полунощ или по-късно, предоставя противоотрова на глобалната икономическа криза, обясняват компаниите пред Ройтерс.

„Нощните продажби върнаха купувачите. Те осъзнават, че това е възможност при силно конкурентни цени, и секторът се съживи“, казва Кристиан Камус, който управлява апартаментен комплекс в центъра на столицата. Той е продал около 25 апартамента от комплекса, който има общо 357 единици, на по-ранна продажба и сега се опитва да продаде останалите 36.

Организаторите на продажбата този уикенд казват, че на първото подобно събитие по-рано през януари са продали над 200 апартамента на обща стойност около 10 млн. долара, което е колкото целия предишен месец.

Секторът на имотите в Чили е сериозно засегнат от глобалната криза. От камарата на строителите в страната очакват продажбите на жилища в Сантяго и района около него, които формират около 70% от общия брой за страната, да паднат с 11,2% до 23 570 единици през 2009 г. от 26 560 през 2008.

Цените на апартаментите, които са се предлагали за продажба на последната нощна разпродажба, варират от 28 хил. долара до 240 хил.

Миналия месец президентът на страната Мишел Бачелет представи план с антикризисни мерки на стойност 4 млрд. долара, благодарение на който страната се надява да избегне рецесия и да постигне ръст на икономиката от между 2% и 3% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 08.09.22 г.
fallback