fallback

Български компании ще участват с общ щанд на форум за имоти в Кан

Участието на изложението и контактите с чужди инвеститори не са единственият път през кризата, но участници изразиха надежда това да помогне

14:46 | 10.02.09 г.

Българският щанд на MIPIM. Снимка: Оптимум Сентър Интернешънъл, координатор на MIPIM за България

Шест български компании ще представят България на общ щанд от 70 кв. м на специализирания форум за инвестиции в имоти MIPIM, който ще се проведе в Кан от 10 до 13 март, съобщиха на пресконференция днес представители на компаниите. Те са Алфа Дивелопмънтс, А&Т Електроникс, Бенчмарк Фонд Имоти АДСИЦ, Кълвача Инвестмънт, Прайм Пропърти БГ АДСИЦ и Язов ООД.

„Участието на MIPIM и контактите с чужди инвеститори не са единственият път през кризата, но се надяваме това да помогне“, коментира Юри Катанов, изпълнителен директор на Алфа Дивелопмънтс.

Според Светослав Младенов, изпълнителен директор на Прайм Пропърти БГ, точно сега, в условията на криза, проектите се разглеждат по-подробно и преценката е по-точна.

„Ние не отиваме като отделни компании, а като обща дестинация България“, каза Мирослав Язов, изпълнителен директор на Язов. По думите му на национално ниво страната има редица предимства за привличане на чуждестранни компании като 10% плосък данък, по-ниски нива на заплащане и други.

България не е загубила предимството си спрямо други държави на база доходност, каза в отговор на журналистически въпрос Веселин Генчев, изпълнителен директор на Бенчмарк Фонд Имоти.

В рамките на изложението компаниите ще представят свои проекти – предимно офис площи, обекти със смесено предназначение, жилищни и ваканционни комплекси.

Силен интерес предизвика идеен проект за „вертикална мегаструктура“, както го определи Николай Алексиев, изпълнителен директор на А&Т Електроникс. Проектът предвижда изграждането на структура с височина около 250 метра и разгъната застроена площ от около 40 хил. кв. м в близост до НДК, но повече подробности около терена не бяха уточнени.

„Това не е небостъргач в класическия смисъл. Планира се лека конструкция с минимум бетон, която да бъде еталон на 21-ви век“, каза арх. Кирил Лулев, който също присъстваше на пресконференцията. По думите му сградата ще пречиства замърсения въздух около себе си, а над земята ще е само 50% от проекта.

Инвестицията е около 100 млн. евро, а реализацията на проекта би отнела около 4-5 години. Алексиев изрази надежда да намери инвеститор за проекта на изложението в Кан.

През 2008 г. участие в MIPIM са взели над 29 хил. инвеститори и професионалисти в недвижимите имоти от Европа, САЩ, Близкия изток, Азия и Латинска Америка. На форума се включват също много корпоративни крайни клиенти, които търсят имоти в различни точки на света за покупка или наем – офис и търговски площи, парцели, логистични центрове и други, обясняват от Оптимум Сентър Интернешънъл, които са координатор за България.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 26.08.22 г.
fallback