fallback

Мол Велико Търново продължава да поевтинява

Според новата оценка стойността на мола е с близо 4 млн. евро по-ниска от тази през септември 2008 г.

13:18 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Листнатият на Лондонската борса инвестиционен фонд European Convergence Property Company (ECPC) съобщи, че е направена актуална независима оценка на неговия единствен актив в България – Мол Велико Търново.

По новата оценка към края на 2008 г. стойността на имота е понижена с близо 4 млн. евро до около 28 млн. евро. Според предишна независима оценка, направена от SHM Smith Hodgkinson (SHM) към 30 септември, стойността на мола беше 31,6 млн. евро. Тази оценка също представляваше понижение в сравнение с 32,5 млн. евро към 31 януари 2007 г.

Сегашната оценка е направена едновременно от две консултантски компании – SHM и Jones Lang LaSalle (JLL). От SHM са оценили мола на 28 млн. евро, докато оценката на JLL е 27,9 млн. евро.

Бордът е бил уверен в сигурността на тази стойност от сходните стойности на двете оценки, „предвид трудността за оценяване на стойността на инвестиционните активи при преобладаващите пазарни условия“, казват от ECPC.

Директорите са предпочели да приемат по-ниската оценка от 27,9 млн. евро, според която стойността на имота се е понижила с 11,7% от миналия септември. Понижението отразява ефекта върху българския инвестиционен пазар на търговски имоти в резултат от глобалните кредитни ограничения и икономически условия. В България, както и по света, перспективите за икономическата среда и местните кредитни пазари остават несигурни, коментират от фонда.

Вече повече от година ECPC търси купувач за Мол Велико Търново, но досега не е получил приемливо предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 06.09.22 г.
fallback