fallback

120 проекта са „изчезнали“ от румънския имотен сектор за три месеца

Строителните работи по 50 хил. апаратамента, седем търговски центъра и множество офис сгради са били замразени или прекратени окончателно през последните три месеца

12:24 | 10.02.09 г.

Десет румънски компании за имоти са обявили отлагане или пълна отмяна на 120 проекта на обща стойност 10 млрд. евро през последните три месеца, съобщава румънското издание ZF.

Строителните работи по 50 хил. апартамента, седем търговски центъра и множество офис сгради са били замразени или прекратени окончателно през последните три месеца, в които инвеститорите в недвижими имоти са осъзнали, че са изправени пред кризисна ситуация заради затягането на банковите кредити, показват данни от пазара, анализирани от ZF.

На практика броят на проектите, които строителните предприемачи отлагат, е много по-висок, като се има предвид, че най-големите играчи в сектора на имоти през последните години изградиха портфолиа от хиляди хектари земя във и извън Букурещ, които сега са замразени.

„На местния пазар има второстепенни строителни предприемачи с по-слаба репутация, които се опитваха да спекулират с недостига на бизнес площи и се втурнаха към покупка на земя. Те не очакваха тази криза, която изглежда ни засяга по-сериозно, отколкото останалите страни в региона, защото показва, че нямаме достатъчно местен капитал“, коментират от Cushman & Wakefield Activ Consulting.

От друга страна, най-голям брой отложени проекти е регистриран в жилищния сегмент, където някои от строителните предприемачи са доволни, че не са започнали строителство миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 12.09.22 г.
fallback