fallback

Архитекти: Архитектурните конкурси у нас са абсурдни

Нужни са нови разпоредби, които да регламентират провеждането на архитектурни конкурси и да гарантират тяхната демократичност

13:48 | 09.02.09 г.

Редица обществено значими архитектурни конкурси, при които подборът е на база търговски критерии, провокираха реакцията на българските архитекти, според които тази практика противоречи на творческата същност на тяхната професия и не е измерител на архитектурните идеи. Съюзът на архитектите в България (САБ) представи позицията си по въпроса на пресконференция днес. 

По думите на архитектите няма нормативна разпоредба, която да регламентира провеждането на архитектурни конкурси и да гарантира тяхната демократичност и те попадат в юрисдикцията на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Този закон обаче поставя филтри като търговски оборот за изминалата година в размер на милиони лева и професионален стаж пред архитектите, които кандидатстват. По този начин се ограничава участието на български архитекти, особено на по-младите, смятат те.

Нито за подготовката, нито за провеждането на този вид конкурси се търси съдействието на архитектите и техните професионални съвети. „Пренебрегва се творческият потенциал на архитектурната гилдия в подготовката и в участието на конкурсите и вследствие на некомпетентно съставяне на изходните материали се опорочава крайният резултат от конкурса“, коментира арх. Тодор Булев.

Критиките са отправени главно към последните конкурси, обявени от институции като правителството, Народното събрание и Държавната агенция за младежта и спорта.

Като абсурди в конкурсната практика архитектите посочват конкурса за Национална спорта зала с до 14 хил. места, като изискването е кандидатът да има зад гърба си поне два такива проекта. На практика обаче спортен център с такъв мащаб в България няма.

Действията на архитекти в тази посока са инициирани още преди две години, когато Камарата на архитектите в България (КАБ) и САБ съвместно изготвят проектонаредба за архитектурните конкурси, внесена за разглеждане в Министерството на регионалното развити и благоустройството. Отговор от страна на министерството обаче все още няма.

В пореден опит да предизвика отмяна на упражняваните конкурсни практики САБ организира акция, която е ориентирана към публичната реакция на обявения конкурс за вторичен градски център в София (известен още като правителствен център). В тази връзка се предвижда широка обществена дискусия във виртуалното пространство, провеждането на уъкршоп с участието на студенти и млади архитекти. По този начин съюзът ще се опита още веднъж да привлече вниманието върху необходимостта от приемането на специална Наредба за архитектурните конкурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 25.08.22 г.
fallback