fallback

Подкрепата на собственици на имоти в САЩ с просрочени ипотеки - неефективна

Над 50% от собствениците, които получават помощ във връзка с ипотеката, в рамките на шест месеца пропускат плащането на поне една вноска

11:10 | 09.02.09 г.

Над половината от собствениците на имоти в САЩ, които срещат проблеми при изплащането на вноските по ипотеките си и са получили някаква подкрепа в тази насока, бързо изпадат в затруднение отново, твърдят експерти. Според тях това е нарастващ проблем, който пречи на възстановяването на пазара на имоти.

Проучване на държавната агенция, която отговаря за надзора върху отделните федерални банки (Office of the Comptroller of the Currency) показва, че над 50% от собствениците, които получават помощ, в рамките на шест месеца пропускат плащането на поне една вноска, съобщава Property Wire.

Високият дял на просрочване на плащанията по ипотеки, условията по които са били предоговорени, затруднява опитите за разрешаване на кризата на пазара. Правителството и индустрията търсят нови решения, като администрацията на президента Барак Обама обещава да похарчи между 50 млрд. и 100 млрд. долара за помощ на собствениците на имоти.

Според Джон Дъган, който е начело на агенцията, високият дял на просрочване е признак за сериозни проблеми. По думите му проблемът е не само в големия брой на тези ипотеки, но и във влошаването на ситуацията всеки месец.

Повечето промени на условията по ипотеките са насочени към предотвратяване на отнемането на имота и успяват в краткосрочен план. Експертите обаче смятат, че в дългосрочен не е така.

Според проучване на Credit Suisse на пазара на високорискови ипотеки най-малка вероятност за нарушаване на условията по ипотеките, които са били модифицирани, има в случаите, в които е понижена лихвеният процент или дължимият баланс по главницата.

Най-малко успешни са промени на условията, при които кредиторите просто дават на заемателите отсрочка, за да наваксат с плащанията, но повишават месечните вноски, за да покрият пропуснатите и закъснели постъпления, както и случаите, в които лихвата е намалена за определен период, но след това отново е възстановена на предишните нива.

Алън Уайт, асистент-професор по право в университета Валпараисо в Индиана, е открил, че въпреки че цените на имотите падат стремително, кредиторите не са склонни да намалят главницата. Вместо това, средно промените на ипотеката добавят 10 хил. долара към дължимата сума.

Това допринася за по-високия дял на ипотеките с просрочени плащания, посочва Уайт. „Отрицателният баланс (при който стойността на имота е по-малка от дължимата сума по ипотеката за него) е най-големият предвестник за просрочване на плащанията. Ако имате положителен баланс, винаги може да продадете имота и да започнете отново. Хората са по-малко мотивирани да търсят начини да си платят, ако жилището им струва по-малко от дълговете им“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 08.09.22 г.
fallback