fallback

Прогнозират спад на инвестициите в хотели в Европа, Близкия изток и Африка

Според Jones Lang LaSalle нивото ще се приближи до 10-годишно дъно с общ обем от 5 млрд. евро за 2009

10:32 | 06.02.09 г.

Обемът на инвестициите в хотели в Европа, Близкия изток и Африка ще падне до около 5 млрд. евро през 2009 г. от 7,8 млрд. евро през миналата година. Така нивото ще се приближи до 10-годишно дъно, сочат данни от проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle. 

Активността ще остане слаба в първата половина на годината, като ще се засили през последното тримесечие, прогнозират от компанията.

Стойността от 7,8 млрд. евро за 2008 представлява понижение от 64% спрямо предходната година, което основно се дължи на по-малкия брой сделки с цели портфолиа. На практика големите корпоративни транзакции, които бяха зачестили през последните години, изчезнаха от пазара.

Забавянето е най-изразено в последното тримесечие на миналата година, когато обемът на инвестициите в хотели пада рязко с почти 90% в сравнение със същото тримесечие на 2007 г.

„Интересно е, че операторите на хотели станаха основният купувач на хотели през 2008, защото започнаха да осъзнават, че покупката на хотел е добра стратегия, с която да постигнат ръст в текущите пазарни условия“, коментират от компанията, цитирани от PropertyEU.

В региона на Европа, Близкия изток и Африка най-добри резултати се наблюдават в Лондон и Париж. И двата пазара показват забележителна устойчивост в привличането на международни и местни посетители и вероятно ще поддържат нива на заетост от около 75% до 80%, смятат анализаторите. Дори и при отслабналото търсене хотелите в тези градове продължават да бъдат най-търсени от инвеститорите и изглежда ще успеят да задържат стойността си в сравнение с други градове.

Най-много активи в затруднено положение се очакват на пазарите в Ирландия, Испания и Великобритания.

В глобален мащаб от компанията отчетоха 80% спад на инвестициите в хотели за 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:31 | 08.09.22 г.
fallback