fallback

Очакват по-слаба доходност от европейските имоти в сравнение с британските

Експерти прогнозират 6% годишна възвръщаемост от офис имоти на Острова между 2009 и 2013, 4% за еврозоната и 2% за ЦИЕ

10:02 | 05.02.09 г.

Британският пазар на бизнес имоти ще отчете по-добри резултати в сравнение с тези в еврозоната през 2009 г., както и в петгодишна перспектива, като сегментът на търговските площи ще носи по-добра възвръщаемост от офисите, прогнозират от Aberdeen Property Investors.

Европейските пазари на имоти ще започнат да наваксват резките спадове на британския пазар, където средните цени на бизнес имотите са се понижили с 36% от лятото на 2007 г., казват от компанията за управление на инвестиции в имоти.

„Очакваме британските имоти да носят по-голяма доходност, следвани от тези в скандинавските държави и еврозоната в идните пет години. Перспективите пред централна Европа са слаби заради оттегляне на рисков капитал от чуждестранните инвеститори“, се посочва в коментар към проучването, цитиран от Ройтерс.

Aberdeen прогнозира 6% годишна възвръщаемост от офис имоти на Острова между 2009 г. и 2013 г., 4% за еврозоната и 2% за Централна и Източна Европа.

За търговските площи се очаква обща възвръщаемост от 6,5% годишно във Великобритания и около 3,5% в еврозоната.

Нивата на заетост и наемите на офис площи в Европа ще отбележат понижение следващата година, като най-голям спад на наемите се очаква в Барселона, Дъблин, Франкфурт, Лондон, Мадрид и Москва, прогнозират от компанията. Според анализаторите Брюксел, Лисабон и Виена ще отчетат по-умерени понижения, защото тези градове са по-малко зависими от финансовия сектор.

„В развиваща се Европа има риск от по-рязко и продължително забавяне заради зависимостта й от изпадналия в затруднение производствен сектор и притока на външен капитал“, посочват от компанията.

През последното тримесечие на миналата година нивата на наемите на офис площи в Москва, Варшава и Лондон са отчели най-рязък спад в Европа, стана ясно вчера от проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 02.09.22 г.
fallback