fallback

По 26,3 кв. м паркова площ на жител на София според проекта за ОУП

Ако към парковете се прибавят и останалите елементи на зелената система в столицата, на всеки жител ще има по 70 кв. м. зелена площ

18:19 | 04.02.09 г.

В направената оценка на зелената система в проекта за Общ устройствен план (ОУП) на София на един жител се падат по 26,3 кв. м. паркова площ, а ако към парковете се прибавят и останалите елементи на зелената система в столицата, на всеки жител ще има по 70 кв. м. зелена площ. Това съобщи Веляна Найденова, един от експертите, подготвили оценката, по време на заседание на комисията по околна среда на Столичния общински съвет, цитирана от БТА.

По отношение на предвидената смяна на статута на 320 декара от териториите, предвидени за Западния парк, главният архитект на София Петър Диков посочи, че в момента те са обработваеми земеделски земи. По думите му нереализираната част от Западния парк е две трети от цялата територия, предвидена за парка.

Предложението в устройствения план е тя да стане от зона за спорт и атракции в зона за жилищно строителство с 0,1 плътност на застрояване и максимална височина на сградите 8 м, обясни Диков.

Диков заяви, че след внасянето на Общия устройствен план за обсъждане в Столичния общински съвет на 23 февруари ще се започне работата по изработването на подробни устройствени планове на кв. Хаджи Димитър и на района, в който минава северната тангента от Околовръстния път.

От 1 януари до момента интернет страницата с публикувания Общ устройствен план на София е посетена 400 хил. пъти, съобщи още Диков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 08.09.22 г.
fallback