fallback

Наемателите на молове се обединяват с искане за по-ниски наеми

48 фирми от търговията на дребно създадоха асоциация, за да защитават интересите си

14:45 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Българска ритейл асоциация (БРА) е най-новата асоциация, създадена в България. Тя обединява представители на търговци на дребно (магазини и заведения), предимно обекти, съставляващи търговския микс на големите търговски центрове у нас.

„Поводът за създаването на организацията в настоящия момент е усложнената икономическа обстановка и повдигането на неотложни въпроси, засягащи дейността на търговците на дребно“, се казва в съобщение на БРА.

На първо място сред изброените цели на асоциацията е намаляването на нивата на наемите на търговските площи или намиране на други, алтернативни начини за справяне с кризата. Според търговците икономическите затруднения очертават тенденция за спад в продажбите „особено в моловете“.

Като друга цел се посочват мерки за налагане на високи стандарти при търговията на дребно, за което се очаква да помогне планиран етичен кодекс на сектора.

За да защитава интересите на своите членове, организацията планира да установи траен контакт и да работи съвместно с органите на държавната власт и местно управление. Сред приоритетите е също асоциацията да съдейства на членовете си за установяване на делови отношения с фирми и сродни асоциации от страната и чужбина.

Засега в асоциацията влизат 48 фирми, представляващи марките Oxette, Evita Peroni, Sprider, Hot Spot, Marlboro Classics, Camel active, Sportmania, Triumph, Nike, Ninka, Jimmy’s/Panini и други.

В последните месеци на миналата година предлаганите наемни нива в моловете у нас постепенно започнаха да се понижават, като по данни на Фортън те варират от 15 – 80 евро/кв.м за столицата до 10 – 60 евро/кв.м за другите големи градове. Едновременно с това много проекти за търговски центрове бяха отменени или отложени във времето, като се очаква настоящата година да бъде решаваща за сегмента по отношение на това колко още обекта може да включи в себе си и какво трябва да е тяхното качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
fallback