fallback

Кипър отпуска 300 млн. евро в подкрепа на строителството и туризма

Около 250 млн. евро ще отидат за стимулиране на строителството, като ще бъдат отпускани нисколихвени заеми на хората, които купуват жилище за първи път

11:58 | 04.02.09 г.

Президентът на Кипър Димитрис Христофиас обяви план от финансови мерки на стойност 300 млн. евро с цел да бъдат подкрепени секторите на строителството и на туризма в страната.

Около 250 млн. евро ще отидат за стимулиране на строителството, като ще бъдат отпускани нисколихвени заеми на хората, които купуват жилище за първи път. Ще бъдат ремонтирани и сгради на училища.

Други 51 млн. са насочени към туризма, като сред мерките влизат намаления на местни данъци и на таксите за кацане на самолети.

„Икономиката на Кипър се очаква да бъде засегната в по-малка степен в сравнение с други държави, особено с тези в еврозоната“, е заявил Христофиас, цитиран от АФП.

Той е обещал, че правителството няма да вдига данъците, за да осигури средства за пакета мерки.

Христофиас е призовал още търговските банки да облекчат условията по кредитирането предвид факта, че правителството вече е депозирало около 700 млн. евро под формата на облигации, за да помогне да се подобри ликвидността.

Въпреки че Кипър се надява да избегне сериозни икономически поражения, мерките се възприемат като изпреварващ ход срещу загуба на работни места.

През ноември правителството реши да налее 52 млн. евро в туризма и строителството, които са основни за заетостта на острова, но икономиката се забавя по-бързо от първоначалните прогнози.

Финансовото министерство намали прогнозата за ръст на БВП на 3,7% за 2008 и 2,1% за тази година. От ЕК прогнозират, че ръстът през 2009 г. ще бъде с един процентен пункт по-нисък. Очаква се също нивото на безработица през 2009 да нарасне до 4,5% от 4% миналата година.

Туризмът и строителството формират заедно 30% от БВП на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
fallback