fallback

Недвижимите имоти в САЩ са изгубили $3,3 трлн. от стойността си за 2008 г.

Средната цена на жилищата е паднала с 11,6 на сто за година, само през последните три месеца обезценката е $1,4 трлн.

15:40 | 03.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на имотите в САЩ се е понижила с 3,3 трлн. долара през 2008 година, като поне един от всеки шестима собственици е притежавал ипотека, която е по-скъпа от цената на имота му, съобщава Zillow.com. Предварителните очаквания, които бяха публикувани в средата на декември сочеха обезценка с 2 трлн. долара.

Средната цена на жилищата в най-голямата икономика се е понижила с 11,6 на сто през 2008 година и е достигнала 192 119 долара. Само през последното тримесечие на годината стойността на имотите се е сринала с 1,4 трлн. долара, показва изследване на компанията.

„Ситуацията прилича на тръгващ влак, който набира сила“, смята вицепрезидентът на Zillow Стан Хъмфрис. „Трудно е да се каже кога ще видим дъното на жилищния пазар“, смята специалистът.

През последното тримесечие на 2008 година американската икономика отбеляза най-голямото си свиване от 1982 година насам – 3,8 на сто. Рекордният брой необслужвани ипотеки доведе до спад в цената на жилищата на фона на увеличаващата се безработица. Повече от 2,3 млн. имота са били със статут на просрочени, отнети или пуснати на търг от кредиторите, показват данни на RealtyTrac Inc.

От върха в цените на имотите, отбелязан през второто тримесечие на 2006 година досега, стойността на жилищата в САЩ се е понижила с 6,1 трлн. долара. През последната година обезценката е надхвърлила почти тройно спада в стойността от 2007 година, когато той е възлязъл на 1,3 трлн. долара.

Поевтиняването на жилищата в САЩ продължава вече осем поредни тримесечия. Понижена стойност на имотите се наблюдава дори в Манхатън, което се е случило за пръв път от включването на окръга като отделен район преди две години. За 2008 година средната цена на жилищата на полуострова е паднала с 5,8 на сто до 914 544 долара.

В Сиатъл и Портланд цените са паднали средно с 12,1 на сто, а в Орегон е отчетено поевтиняване на имотите от 11,7 на сто, като тези градове за пръв път бележат по-голям от регистрирания на национално ниво спад в цените.

Броят на собствениците на жилища, чиято ипотека е по-скъпа от самата стойност на имота, се е увеличил до 17,6 на сто през последното тримесечие на 2008 година, след като за предходния период стойността на показателя е била 14,3 на сто. Това кара анализаторите да бъдат песимистични и да очакват нова вълна от необслужвани ипотечни заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 25.08.22 г.
fallback