fallback

Куба раздава земя в опит да увеличи домашното производство на храна

До 22 януари са били подадени 96 419 молби за 1,3 млн. aкра земя, като 45 518 от тях са били одобрени

18:37 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Куба организира най-голямата си кампания по отдаване под наем на земя от 60-те години на миналия век насам в опит да увеличи производството на храна чрез връщане на частния сектор, съобщи Ройтерс, позовавайки се на вестника на управляващата комунистическа партия Granma.

По думите на зам.-министъра на земеделието Алсидес Лопес до 22 януари са били подадени 96 419 молби за 1,3 млн. aкра земя, като 45 518 от тях са били одобрени.

Програмата за отпускане на земя на работници, фермери, кооперативи и държавни компании е започната от президента Раул Кастро в края на миналата година, а това са първите общонационални данни за нея.

По-голямата част от земята е дадена на частни лица, които търсят земя за първи път, както и на фермерски семейства.

В Куба има около 250 хил. фермерски семейства и 1100 частни кооператива, които общо произвеждат около 70 на сто от хранителните продукти в страната върху по-малко от една трета от земята.

Останалата част от земята е собственост на държавата, а половината от тази собственост не се обработва.

Програмата е част от селскостопанската реформа на Кастро, чиято цел е да се увеличи домашното производство на храна и съответно да се намали зависимостта от вноса. През миналата година страната е внесла около 40 на сто от необходимата й храна на стойност близо 2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
fallback