fallback

Информационна система на кадастъра и имотния регистър ще ограничи измамите

От 26 януари системата е внедрена във всички 28 регионални служби на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и в 113 служби на Агенцията по вписвания

11:50 | 02.02.09 г.

С внедряването на информационната система на кадастъра и имотния регистър драстично ще намалеят възможностите за имотни измами. Около това становище се обединиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и зам.-министърът на правосъдието Илонка Райчинова при представянето на системата днес, съобщи БТА.

От 26 януари системата е внедрена във всички 28 регионални служби на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и в 113 служби на Агенцията по вписвания. По данни на правосъдното министерство само за София са преструктурирани над 600 хил. имотни партиди.

Според Райчинова системата ще ограничи броя на споровете за права върху недвижимите имоти и ще подобри производителността на службите по вписвания.

Данните в системата ще са публични и ще са защитени с различни нива на достъп. Чрез системата ще може своевременно да се отразяват всички промени в статуса на имотите.

Днешният форум е по повод успешното внедряване на интегрираната информационна система по проект "Кадастър и имотен регистър". Проектът започна през 2001 г. и се финансира със заем от Световната банка в размер на 28,72 млн. евро, субсидия от републиканския бюджет от 7,2 млн. евро и дарение от правителството на Холандия на стойност 2 млн. долара. Бенефициенти по заема са Министерство на регионалното развитие и благоустройството чрез Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Министерство на правосъдието чрез Агенцията по вписванията.

Проектът „Кадастър и имотен регистър“ включва множество специфични дейности като създаване на цифрова кадастрална карта и регистър за България и създаване на нормативна база. Информационната система на кадастъра и имотния регистър уеднаквява практиките във всички регионални служби на двете агенции и улеснява обслужването на клиентите на „едно гише“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 02.09.22 г.
fallback