fallback

Пекински олимпийски стадион ще стане център на търговски комплекс

Едно от ключовите места за провеждането на летните Олимпийски игри в Пекин през 2008 след приключването им е останало неизползваемо

10:02 | 02.02.09 г.

Районът около огромния стадион „Bird's Nest“ („Птиче гнездо“) в Пекин ще бъде преустроен в търговски и развлекателен комплекс след три до пет години, съобщи AP, като цитира държавната агенция Xinhua.

Съоръжението, чието официално име е Пекински Национален Стадион и бе едно от ключовите места за провеждането на летните Олимпийски игри през 2008 г., след приключването им остана неизползваемо. Боята в някои райони вече се рони, а единствените посетители са туристи, които плащат по 50 юана (около 7 долара), за да се разходят по терена и да разгледат магазините със скъпи сувенири.

Плановете са стадионът, който струва 450 млн. долара, да стане център на комплекс от магазини и развлекателни атракции след три до пет години, са съобщили от китайската държавна инвестиционна компания Citic Group, която е негов оператор. Компанията ще продължи да развива популярността на стадиона като туристическа атракция, докато се опитва да организира на него спортни или развлекателни събития.

Единственото потвърдено събитие за 2009 г. на стадиона, който има 91 хил. места, е представление на опера на Пучини, което ще се проведе на 8 август по случай годишнината от Игрите.

Стадионът няма постоянен наемател, след като водещият пекински футболен клуб оттегли офертата си.

Според компанията поддръжката на стадиона, който има площ от 250 хил. кв. м, струва 60 млн. юана (около 8,8 млн. долара) годишно, поради което е особено трудно да излезе на печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 29.08.22 г.
fallback