fallback

Напредва проектът за хотел-небостъргач на мястото на ресторант „Ропотамо“

Последните обявени планове са за 100-метрова сграда, която да бъде превърната в хотел от веригата „Интерконтинентал“

17:35 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ропотамо Плаза. Илюстрация: Интернешънъл Кепитъл Груп

Планираният от много време насам проект за 100-метрова сграда (според стандартите на София – небостъргач) на мястото на съборения ресторант „Ропотамо“ направи крачка напред в развитието си с получаването на одобрение на възможността за т. нар. „делба“ на имота.

Днес Комисията по стопанска политика на Столичния общински съвет одобри предложената от общинската администрация докладна записка за прекратяване на съсобственост чрез доброволна делба на съсобствен имот в ж.к. „Яворов“. Предлага се „Интернешънъл Кепитъл Груп“ АД да плати на общината 1,47 млн. лв. за уравняване на дяловете. Утре Столичният общински съвет ще гласува доклада.

Ако бъде одобрено предложението, инвеститорът ще може да осъществи намерението си да построи на мястото на бившия ресторант на булевардите „Цариградско шосе“ и „Ситняково“ над 30-етажната сграда.

Сумата, която инвеститорът трябва да заплати на Столична община, е разликата в пазарните оценки на общинския дял и частния дял от имота. След решението обаче сдружението „Граждани за зелена София“ оспориха делбата с мотива, че при определяне на пазарната стойност на имота не са взети предвид редица обстоятелства и факти.

Според обявените още преди две години планове за сградата се предвижда тя да е с РЗП от 32 хил. кв м, да включва офиси, жилищни и търговски площи. Обсъждаше се и вариант вместо офиси да бъде изграден петзвезден хотел. В края на миналата година плановете за хотел добиха по-голяма яснота, като беше съобщено, че става дума за хотел от веригата „Интерконтинентал“.

Собственик в „Интернешънъл Кепитъл Груп“ АД е „Сигма кепитъл мениджмънт“, свързана с Георги Велчев, брат на бившия министър на финансите Милен Велчев. Управителят във фирмата Веселин Данев е познат като приятел и бизнес партньор на Георги Велчев, като е в ръководството на редица фирми за строителство и туризъм, сред тях и „Сол Мелиа България“ АД, в която Велчев също е сред управляващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 10.09.22 г.
fallback