fallback

И британски фондове за имоти замразяват изтеглянията на капитали

Standard Life замрази шест от своите фондове за период от шест месеца, следвайки примера на редица други фондове на Острова

11:59 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Standard Life Investments стана поредната британска компания за управление на активи, която е ограничила изтеглянията на капитали от своите фондове, за да запази ликвидността си и да предотврати принудителната продажба на активи в условията на спадащ пазар, пише PropertyEU.

Базираната в Единбург Standard Life съобщи, че е трябвало да наложи забрана за изтегляния на капитали на инвеститорите за период от шест месеца. Забраната се отнася за шест от нейните фондове.

„Продължаващото влошаване на пазара на бизнес имоти във Великобритания означава, че трябва да въведем някакъв контрол върху програмата за продажба на имоти за някои фондове”, казват от компанията.

От Standard Life отбелязват, че не са първите, нито ще бъдат последните, които налагат такава забрана. Изпадналата в затруднено положение New Star също замрази изтеглянията от своя International Property с активи от 460 млн. паунда, докато Aviva затвори своя пенсионен фонд Norwich Union за изтегляния миналата седмица. Подобни мерки наскоро взеха и M&G, Scottish Widows и Scottish Equitable.

Вълна от изтегляния отчетоха и германските фондове от отворен тип. В резултат на това 12 големи фонда с обща стойност на активите от 32 млрд. евро замразиха изтеглянията през октомври. Повечето от тях миналата седмица обявиха, че ще удължат първоначално обявения 90-дневен период за забрана.

Наскоро Degi съобщи, че ще прекрати забраната за изтегляния за своя International fund в края на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:58 | 11.09.22 г.
fallback