fallback

Ръстът на FTSE 100 не помогна на компаниите за имоти

Според анализатори цените на бизнес имотите може да се понижат общо с 50% от своя пик

13:43 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският индекс FTSE 100 отбеляза първия си значителен ръст за три седмици вчера, но компаниите за имоти за пореден път не успяха да се включат в ралито, пише FT.

Акциите на Hammerson и Liberty International са спаднали до най-ниските си нива за последното десетилетие, а от HSBC прогнозират, че инвестиционните тръстове за имоти (REITs) ще трябва да намалят размера на дивидента си наполовина.

Според анализатори цените на бизнес имотите може да се понижат общо с 50% от своя пик и сега наемателите са в силна позиция. Това би „подкопало устоите на REIT-овете по отношение ръста на печалба и дивидент“.

Според HSBC повечето от тези тръстове ще са в нарушение на договорите си за кредитиране с банките, което ще доведе до необходимостта от продажбата на имоти на стойност 3,7 млрд. паунда или свеж капитал в размер на 1,8 млрд. паунда, за да бъдат удовлетворени най-строгите изисквания за кредитиране.

Слабото им състояние ще намали шансовете им за възстановяване, след като икономическият тренд се обърне.

Ралито сред банките помогна на FTSE 100 да се покачи с 3,9%, добавяйки 156,54 пункта до 4 209,01 пункта. Сред банките, отчели ръстове, бяха, Barclays, Royal Bank of Scotland и Lloyds.

Повишението в сектора помогна да утихнат опасенията относно експозицията на застрахователните компании към хибридни банкови дългове.

Минният сектор също отбеляза покачване благодарение на очаквания ръст в търсенето на метали след китайската Нова година.

Въпреки тези ръстове цените на акциите на Лондонската борса се понижиха средно с над 5%. Анализаторите обръщат внимание на факта, че много борси в Европа отбелязват слаби инвестиционни обеми през януари. От Credit Suisse прогнозират, че изтъргуваният обем на Лондонската борса ще отбележи спад от над 60% този месец, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
fallback