fallback

Freddie Mac ще иска още до 35 млрд. долара от правителството

От компанията смятат, че ще се нуждаят от допълнителна помощ заради очаквания за слаби резултати за четвъртото тримесечие

09:50 | 26.01.09 г.

Американската компания Freddie Mac планира да поиска от правителството допълнителна помощ заради продължаващата криза на жилищния пазар.

Федералната агенция за жилищно финансиране (Federal Housing Finance Agency), под чийто надзор е ипотечният гигант, ще поиска от финансовото министерство допълнителни средства в размер между 30 млрд. и 35 млрд. долара, посочват от компанията в регулаторно съобщение, цитирано от MarketWatch.

На базата на предварителни оценки за дейността през четвъртото тримесечие от ръководството на Freddie смятат, че компанията ще се нуждае от допълнителната подкрепа, за да преодолее оперативни загуби.

Freddie вече получи 13,8 млрд. долара през ноември, след като от компанията отчетоха много слаби резултати за третото тримесечие.

Правителството пое контрол върху Freddie и конкурентната Fannie Mae през септември, след като компаниите изпаднаха в затруднено положение заради увеличаването на неплатените ипотеки в страната. Оттогава цените на жилищата паднаха още след фалита на Lehman Brothers и проблемите на American International Group, които доведоха до дълбока рецесия и нарастване на безработицата в Щатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 08.09.22 г.
fallback