fallback

Британските жилища отчитат годишен спад от 9,4% през януари

Прогнозираният спад в цените за тази година е 10%

08:55 | 26.01.09 г.

Цените на жилищата във Великобритания отчитат най-високия си годишен спад през януари поне от 2001 г. насам, сочат данни на консултантската компания Hometrack.

Средната цена на жилище в Англия и Уелс се е понижила с 9,4% спрямо година по-рано до 158 300 паунда, пише Bloomberg, цитирайки агенцията. На месечна база спадът е бил 1%, начело с Лондон, където цените са се понижили с 1,1% спрямо декември.

Средният престой на жилище за продажба на пазара се е увеличил до 12,3 седмици, което е 45% ръст в сравнение с година по-рано, като продавачите постигат по-малко от 90% от офертните цени. От компанията прогнозират спад от 10% през тази година.

Всички 10 изследвани региона чрез допитване сред 5 800 брокери и наблюдатели показват пониженията, казват от агенцията.

През четвъртото тримесечеие икономиката на Великобритания отбеляза най-голямо понижение от 1980 г., свивайки се с 1,5%, съобщиха от Националната статистическа служба в страната. Според доклада спадове са отчели секторът на услугите, промишлеността и строителството.

През ноември одобренията за ипотечни кредити са намалели до най-ниското ниво от поне 1999 г. насам и вероятно са продължили да намаляват и през декември, показва медианната прогноза на 23 икономисти, включени в проучване на Bloоmberg.

Миналата седмица британският премиер Гордън Браун обеща приемането на втори спасителен пакет за британските банки, който да активизира кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 20.08.22 г.
fallback