fallback

Кой ще замести инвеститорите в имоти, разчитащи на дългово финансиране?

Кои са главните инвестиционни групи, които ще движдат пазара на бизнес имоти в ЦИЕ тази година?

09:04 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

След като инвеститорите, разчитащи предимно на дългово финансиране за своите сделки, вече ги няма на инвестиционния пазар на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), логично е да се запитаме кой ще ги замести.

Консултантската компания CB Richard Ellis Group (CBRE) предлага няколко отговора на този въпрос във връзка с прогнозите й за потенциалната инвестиционна активност на пазара през 2009 г. и главните групи инвеститори, които се очаква да движат пазара.

Германски фондове от отворен тип

Те бяха основната движеща сила на инвестициите в ЦИЕ през 2008 г. Въпреки това през октомври редица от тях бяха замразени поради масови изтегляния на капитал от страна на акционерите. Причината бе комбинация от фактори, всички от които бяха извън контрола на фондовете, казват от компанията.

Също така много фондове от фондове са изтеглили инвестициите си от германските фондове поради изтегляне на капитали от техните собствени инвеститори или за да ребалансират своите портфейли.

Ликвидността, която ще остане в германските фондове, след като мине периодът на замразяване (между три и шест месеца за различните фондове), ще определи тяхната активност през 2009 г. Ако тя е достатъчна, те може да станат активни отново. Ако е под минималния праг обаче, може да бъдат затворени за още 12 до 24 месеца.

Държавни фондове

Досега тяхната активност на пазара на бизнес имотите в ЦИЕ беше минимална. Тези фондове имат огромен потенциал, но са известни със своята консервативна и крайно избирателна инвестиционна политика. Предвид сегашната ситуация на пазарите в региона тези фондове може би ще проявят интерес към по-стабилните пазари в Централна Европа, смятат от компанията.

Публични инвеститори в имоти

Повечето от тях бяха свидетели на драматичен спад в цената на акциите им. В резултат на това имат значителни проблеми при набирането на нови средства. По отношение на покупката на имоти публичните инвеститори не се очаква да бъдат основният двигател зад инвестиционните обеми по начина, по който те бяха през последните години.

Институционални фондове

Все повече институционални фондове обявяват, че тяхната възвръщаемост е била засегната от понижаващите се цени на акциите. В резултат някои от тези фондове може да решат да продадат част от имотите в портфейлите си, тъй като делът на недвижимото имущество в тези портфейли се е увеличавал в резултат на спада на цените на други активи. По всяка вероятност тази година те няма да са толкова активни както през изминалите години.

Частни инвеститори

Тъй като инвестиционният пазар в ЦИЕ досега беше изключително международен, броят на местните инвеститори бе сравнително ограничен. Сега обаче, когато международните инвеститори свиват своята дейност, частните капитали на някои от пазарите в Югоизточна и Източна Европа увеличават дела на местните инвеститори в някои държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 01.09.22 г.
fallback