fallback

НАП не успя да избере кой да доизгради сградата й на „Цариградско шосе“

Получените оферти в конкурса са твърде скъпи, ще се прави нова процедура по избор на изпълнител

16:04 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Взето е решение за прекратяване на процедурата за избор на изпълнител на възстановителните и довършителни работи по административната сграда на Националната агенция за приходите (НАП) на бул. „Цариградско шосе“ в София, съобщиха от агенцията.

Причина за решението е фактът, че и най-ниската ценова оферта на фирмите в конкурса е надвишавала с около 20 млн. евро предвидения от НАП лимит на разходите за строителство на сградата.

От НАП уточниха, че оферирането на цени за дейностите по възстановяване и довършване на сградата е съвпаднало с пика на цените в строителството.

Определеният още през 2003 г. бюджет за изграждането на сградата е в рамките на 30 млн. евро. През юни 2003 г. бе сключено и заемно споразумение със Световната банка на обща стойност 31,9 млн. евро. От него 6,5 млн. евро са заем при преференциални условия за изграждането на сградата на бул. „Цариградско шосе“. Сега тези средства ще останат неусвоени, а останалата част от заема от Световната банка е усвоена, информираха от НАП.

Оттам уточниха, че решението за прекратяване на процедурата е взето със съгласието на Световната банка. Предстои да бъде обявена нова процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП), като този път всички средства за строителството на сградата ще трябва да бъдат предоставени от националния бюджет.

Надеждата е, че при втория конкурс ще бъдат получени много по-ниски цени заради кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 30.08.22 г.
fallback