fallback

Армията проучва жилищния пазар, ще купува имоти за над 16 хил. военни

Приоритетно ще се търсят жилища с квадратура 60-80 кв. м

13:13 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на отбраната (МО) започва поетапно извършване на маркетингови проучвания на пазара на недвижими имоти с цел закупуване на жилища за попълване на оборотния жилищен фонд за военнослужещи от Българска армия, съобщиха от ведомството.

Първите проучвания ще бъдат извършени в по-големите градове и на местата, където има регистрирана сериозна жилищна нужда за кадровите военнослужещи.

Към момента картотекираните с жилищен проблем в системата на Българската армия са 16 518 служители, уточниха от МО.

Най-голям брой картотекирани има в градовете София, Плевен, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Хасково, Асеновград и Карлово.

Според направената справка най-многобройни сред нуждаещите са тричленни семейства, което определя приоритетно да се търсят жилища с квадратура 60-80 кв. м.

На въпрос на Investor.bg какъв бюджет си е определило министерството за закупуване на подходящите според оценката жилища бе отговорено, че за момента няма направени разчети. „Ще бъдат използвани средства от извършвани продажби на други военни имоти“, поясниха от пресцентъра на ведомството. В момента текат търгове за продажба на военни имоти и в зависимост от получените от тях пари и данните за жилищния пазар, които ще бъдат събрани и анализирани, ще стане ясно какви ще са харчовете за решаване на жилищните проблеми на военните.

Няма определени срокове за сключване на сделки за покупка. "Няма да купуваме на всяка цена", поясниха още от министерството

За избора за закупуване на определен обект ще се вземат предвид мястото, цената, качеството на изпълнение, инфраструктурата, удобна транспортна връзка и др. Първоначално ще се закупуват жилища в завършен вид с издадено разрешение за ползване на сградата.

Друг водещ критерий е да са разположени по възможност в един и същ жилищен комплекс, блок или вход с цел улесняване работата по бъдещата им поддръжка като сграден фонд, режийни и обслужване.

Проучвания ще се провеждат от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“. Със заповед на министъра на отбраната Николай Цонев е създадена 15-членна комисия от военнослужещи, която ще защитава интереса на преките ползватели на бъдещия ведомствен фонд.

Комисията има правото да извършва огледи на място, на всички обекти, които отговарят на първоначалните критерии и да дава писмени становища и предложения за одобрените от нея. Така ще се осъществява двустепенен модел на контрол преди избора на конкретна оферта, като ще се вземат предвид пазарните параметри и функционалността, посочиха от МО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:33 | 05.09.22 г.
fallback