fallback

Британската First Property може да вложи до 200 млн. паунда в имоти в ЦИЕ

Като причина се посочва спадът на цените, който създава възможности за сделки

16:59 | 21.01.09 г.

Британската компания First Property Group Plc, специализирана в управление на фондове за бизнес имоти, може да инвестира до 200 млн. паунда (277 млн. долара) в идните две години в бизнес имоти в Централна и Източна Европа, като причината за това е спадът на цените, който създава възможности за сделки. 

„Всички продавачи на пазара в момента са в затруднено положение и им трябват налични средства, затова сега е отличен момент да се купува, само кажете цената“, казва главният изпълнителен директор Бен Хабиб, цитиран от Bloomberg. По думите му базираната в Лондон компания разполага с налични средства и кредити в размер на 200 млн. паунда, свободни за придобивания.

Икономиките в Източна Европа се забавят, тъй като инвеститорите избягват по-рисковите активи в региона, а по-богатите търговски партньори в Западна Европа изпитват затруднения заради свиващото се търсене.

Стойността на търговските центрове в Москва например е паднала с 36% миналата година, по данни на CB Richard Ellis. Цените на офис площите в Киев пък са загубили 40% от стойността си, а тези на индустриалните имоти - 34%.

От началото на кредитната криза компанията, която държи около 88% от активите си в Полша, търси „фантастични“ сделки и в други държави, сред които Чехия, Словакия и Великобритания, казва още Хабиб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 05.09.22 г.
fallback