fallback

Капитал от 3,5 млрд. евро на разположение за инвестиции в имоти в ЦИЕ

През рекордните години 2006 и 2007 г. е имало четири до пет пъти повече капитал, насочен към инвестиции в имоти в региона

13:31 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

По изчисления на консултантската компания за имоти CB Richard Ellis Group (CBRE) в момента има на разположение инвестиционен капитал на стойност над 3,5 млрд. евро за инвестиции в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се казва в доклад на компанията.

В тези изчисления не са включени капиталите, които германските фондове от отворен тип може да инвестират в региона.

За сравнение през рекордните години 2006 и 2007 г. на пазара е имало приблизително четири до пет пъти повече капитал, насочен към инвестиции в имоти в ЦИЕ, сочи докладът.

Тъй като банките вероятно ще останат рестриктивни по отношение на своята кредитна политика, собственият инвестиционен капитал, с който разполагат инвеститорите, ще бъде ключов фактор през 2009 г., казват от компанията.

„Сегашното състояние на пазара ни връща обратно към пазарните стандарти от 2005 г.“, коментира Павел Шанка, директор Капиталови пазари в ЦИЕ в компанията. „Общият обем на инвестиционния пазар в ЦИЕ по това време беше приблизително 6 млрд. евро. Според стандартите от 2006/2007 г. това изглежда малко, но... по това време (през 2005 г.) пазарът не изглеждаше малък. При това тези 3,5 млрд. евро капитал за 2009 г. не взимат предвид факта, че някои от най-активните купувачи през 2008 г., каквито бяха германските фондове от отворен тип, може да се върнат на пазара през 2009 г.“, прогнозира той.

Основната причина за спада в инвестициите е нежеланието или невъзможността на банките за кредитиране, което е изцяло свързано с финансовата криза, се пояснява в доклада. Броят на банките, предоставящи финансиране за инвестиции в имоти в ЦИЕ, е ограничен, като някои от тях са изправени пред ликвидни проблеми. Тази ситуация е малко вероятно да се промени в близко бъдеще.

Апетитът на банките към риска ще остане минимален и през 2009 г., в резултат на което продажбата на всички останали освен най-добрите имоти ще бъде затруднена. В момента банките изискват от инвеститорите да финансират около 50% от инвестициите сами, в сравнение с до 80% банково финансиране преди кризата.

Светъл лъч в тунела е фактът, че банките трябва да отпускат кредити, за да оправдаят очакванията на акционерите си, казват от компанията. В този смисъл те вероятно отново ще започнат да предоставят финансиране за някои ключови клиенти през втората половина на годината, но ще бъдат рестриктивни по отношение на самоучастието и няма да финансират спекулативни сделки.

Една разлика между пазара днес и този през 2005 г. е, че тогава проектите в етап на развитие са били много по-малко. Ако всички офиси и търговски площи, които се планира да излязат на пазара през 2009 г., бъдат завършени по план, на пазара ще се появят имоти с потенциална стойност от 3 млрд. евро. Това се очаква да има стимулиращ ефект за инвестиционния обем.

Наред с този първичен пазар се очаква развитие и на вторичния пазар на имоти със сделки между самите инвеститори. Въпреки че през 2008 г. на пазара нямаше значителни принудителни продажби, може да станем свидетели на повече такива през 2009 г. „Банките вероятно ще бъдат на първа линия, когато започнат сделките с тези активи в затруднено положение“, казва Шанка.

От компанията очакват доходността от най-качествените имоти да се повиши още през 2009 г.

Общо 9,5 млрд. евро са били инвестирани в бизнес имоти в ЦИЕ миналата година. Това представлява спад от 37% в сравнение с 2007 г., но увеличение от 47% от 2005 г.

Oт компанията казаха за Investor.bg, че в България миналата година са били инвестирани 816 млн. евро в бизнес имоти, което е спад от 11% в сравнение с 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 08.09.22 г.
fallback