fallback

Очакват бум на частичната собственост при ваканционните имоти в Европа

Традиционната пълна собственост върху даден ваканционен имот ще стане „лукс, който ще избират само купувачите от горния сегмент“, смятат експерти

09:40 | 21.01.09 г.

В рамките на пет години частичната собственост* при ваканционните имоти ще превземе Европа, прогнозират експерти. Основната причина за това според тях са лошите икономически условия, които се отразяват на купувачите от средната категория.

Още преди кризата частичната собственост вече печелеше популярност в глобален мащаб, сочат данни на анализаторската компания Mintel и две от най-големите консултантски фирми в сектора на частичната собственост - Ragatz Association и Northcourse Ltd. Според тях през 2007 г. пазарът на частична собственост е бил на стойност 1,98 млрд. долара, което е ръст от 20% спрямо 2006 г., като тук не са включени луксозните клубове за по-заможни инвеститори, които са регистрирали продажби на стойност 2 млрд. долара.

Очаква се през 2008 г. достигнатата стойност от пазара да възлезе на около 1,2 млрд. долара само в Близкия изток, като по-голямата част от наложените европейски и средиземноморски пазари също ще отчетат големи увеличения на продажбите.

Миналата година някои британски фондове не изключиха възможността за инвестиции в тази насока у нас.

Все повече предприемачи обръщат поглед към частичната собственост като начин да осигурят продажби в несигурни времена. Брад Линкълн, главен изпълнителен директор на консултантската компания в сектора на частичната собственост The Best Group, казва, че в компанията идват средно по двама предприемача на ден, които търсят помощ за структурирането на продукт за частична продажба, но 85% получават отказ, защото няма достатъчно специалисти, обучени за продажби на частична собственост. Също така „частичната собственост не превръща лошия курорт в добър“, добавя той, цитиран от Overseas Property Professional.

По повод бъдещето на международните пазари на имоти Линкълн е на мнение, че традиционната пълна собственост върху даден ваканционен имот ще стане „лукс, който ще избират само купувачите от горния сегмент“, а частичната собственост ще превземе пазара заради по-ниския си праг на участие.

„Частичната собственост успешно се предлага в САЩ от около 10 години и ще се превърне в основен ваканционен продукт в Европа до пет години, като лесно ще изпревари продажбите на пълна собственост през този период“, смята също Греъм Грант, маркетинг директор на Resort Group International.

*Частичната собственост (fractional ownership) е процентен дял от правото на собственост върху обикновено скъп актив, като дяловете се продават на индивидуални собственици. Понякога се бърка с timeshare - възможността за временно ползване на собственост, при които инвеститорите притежават дял от правото да отсядат в имота през определен период от годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 12.09.22 г.
fallback