fallback

София ще купи земя за инсталациите за третиране на отпадъци по 10 евро/кв.м

Общата стойност на сделките, които общината ще осъществи, за да придобие 69,6 декара земеделски земи, е 1,35 млн. лв.

16:00 | 20.01.09 г.

На средна цена 10 евро за квадратен метър ще бъде купена земя в района на селата Яна и Горни Богров във връзка с изграждането на инсталациите за третиране на отпадъците в Столичната община, реши комисията по финанси и бюджет на Столичния общински съвет. 

По думите на заместник-кмета Мария Бояджийска, цитирана от БТА, исканата цена от собствениците на поземлените имоти е 15 евро за кв. м, а предложената от лицензираните оценители - 10 евро за кв. м.

Ще бъдат купени 69,6 декара земеделски земи, които се намират около терена, където ще се изграждат инсталациите за третиране на отпадъци в Столичната община. На придобитите поземлени имоти ще бъдат разположени стълбовете на изместените далекопроводи, чиито досегашен сервитут попада в терена, където ще са инсталациите, както и буферната зона около новоизградените инсталации.

Общата стойност на сделките, които общината ще осъществи, за да придобие имотите, е 1,35 млн. лева.

Комисията разгледа и проекта за нова наредба за чистотата в столицата, в който са включени изисквания за разделно събиране на отпадъците, по-високи санкции за нарушителите на наредбата, както и изискването собствениците на обекти да сключват споразумения с организациите за оползотворяване на отпадъци, които да приемат разделно събраните отпадъци от техните обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 20.01.09 г.
fallback