fallback

50% от компаниите за имоти по света предвиждат още съкращения на персонал

Повече от половината от анкетираните очакват спад в общото възнаграждение

15:38 | 19.01.09 г.

Половината от компаниите по света, опериращи в сектора на недвижими имоти, очакват вълната от съкращения на персонал в сектора да продължи и през 2009 г. въпреки осъществените вече мащабни съкращения, пише Financiаl Times. 

Това е сериозна промяна в сравнение с миналата година, когато повече от две трети от компаниите са очаквали, че персоналът им ще се увеличава.

Данните са на база на анкета на международната компания за набиране на персонал в сферата на недвижимите имоти FPL Advisory.

След рязък спад на ръста от времето на бума на пазара на недвижими имоти, компаниите сега съкращават работни позиции и започват да намалят възнагражденията.

Повече от половината от анкетираните очакват спад в общото възнаграждение – основна заплата, бонуси и стимули при успешно завършване на задача. Най-големите съкращения се очакват при годишните стимули за постигнати цели, а повече от половината анкетирани очакват и редуциране на бонусите. Прогнозите за основните заплати са те да останат на същото ниво.

Много консултанти, строителни предприемачи и жилищни строители губят работата си. В Европа компании за имоти съкращават между една пета и една втора от персонала си, смята Серена Алтхауз, управляващ директор на Ferguson Partners Europe.

Компаниите за имоти в цял свят смятат, че ще се наложи да разредят работната си сила, като най-негативни са настроенията в САЩ и Европа. В Азия компаниите са по-обнадеждени, като 21% от тях очакват увеличаване на персонала.

Една пета от компаниите казват, че все пак планират увеличение на възнаграждението.

Миналата седмица с новината за освобождаване на 70 служители Colliers CRE стана поредната компания, която обявява съкращения. Други като Montagu Evans пък са стигнали до решението основната заплата, но не и бонусите, да бъде намалена тази година.

Алтхауз добавя, че най-добрите служители често биват прехвърляни от затихващи звена на дейността към по-малко вълнуващи, но необходими позиции като управление на активи.

Все още има търсене на хора за управление на риска и бизнеса, казва тя, както и за управление на активи, портфолио мениджмънт и области, които водят до генериране на стойност и парични потоци. Тя пояснява още, че компаниите освобождават старшите служители и повишават в длъжност по-младите, без да променят заплатата им, с цел да намалят разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:32 | 04.09.22 г.
fallback