fallback

Цените на жилищата на Острова с най-рязък спад от август 2002 г.

Средните офертни цени са се понижили с 1,9% между декември и януари до 213 570 паунда

14:03 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените „предлага“ на жилищата във Великобритания са се понижили със 7,3% на годишна база през януари, което е най-резкият спад от август 2002 г. насам, сочи статистика на Rightmove, цитирана от Ройтерс.

Според проучването, което не взима предвид сезонните фактори, средните офертни цени са се понижили с 1,9% между декември и януари до 213 570 паунда, което е спад от 12% от техния пик през май 2007 г. и най-ниското ниво от юни 2006 г.

Данните потвърждават всеобщото мнение, че спадът на жилищния пазар далеч не е към своя край и дори може би се засилва, в момент, в който Великобритания навлиза в първата си рецесия от 90-те години насам, пише изданието.

Според Rightmove големите понижения на лихвените нива в страната от октомври насам са засилили интереса на купувачите.

Броят на обявените за продажба жилища обаче е по-малко от половината от този през миналата година.

„Темповете, с които се понижават цените, са притеснителни, но това означава също, че евентуално ще достигнем дъното по-скоро“, коментира Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove.

Британският жилищен пазар преживя истински крах през последната година поради ограниченото кредитиране, породено от глобалната кредитна криза. Проучване на Halifax, една от най-големите ипотечни институции в страната, показва, че цените на жилищата са се понижили с рекордните 18,9% през 2008 г.

По информация на Rightmove спадът на офертните цени не е толкова рязък колкото този на цените, на които всъщност се сключват сделки, което показва, че купувачите успяват да договорят цени значително под тези, на които се обявяват жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
fallback