fallback

Отложиха делото за „Софийски имоти“ за 24 март

Обвинителният акт касае 15-ина сделки за имоти, продадени на по-ниски цени от пазарните

11:41 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Софийският градски съд (СГС) отложи делото за „Софийски имоти“ ЕАД за 24 март 2009 г. Причината е, че двама от подсъдимите Николай Даулов и Детелина Мильова не са получили преписи от обвинителния акт преди заседанието по делото, както е предвидено от закона.

Обвинителният акт по делото „Софийски имоти“ касае 15-ина сделки за магазини, незастроени терени и един апартамент. В него освен членове на ръководството на „Софийски имоти“ има и оценители, които са занижавали многократно под реалните цените на продадените имоти.

Срещу един от бившите началници Тошко Добрев е повдигнато обвинение за сключени предварителни договори, а срещу друг - Петър Савов - за окончателни договори.

Членовете на Съвета на директорите на дружеството ще бъдат съдени и затова, че не са контролирали действията във фирмата.

Внесеният днес обвинителен акт е едва за един процент от разследваните злоупотреби с имоти. Прокурорите са отделели материали по още близо 10 дела, като е възможно да станат и повече. Очаква се през януари прокуратурата да повдигне нови обвинения.

Щетите нанесени на дружеството са на стойност малко над 2 млн. лв.

Обвиненията са повдигнати срещу бившите членове на Съвета на директорите на „Софийски имоти“ ЕАД Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Ина Станчев и Емилия Бакърджиева. Обвинителният акт е и срещу бившите изпълнителни директори Тошко Добрев и Петър Савов.

Според прокуратурата договорът е включил 13 предварителни договора при явно неизгодни условия на цени по-ниски от пазарните. Според обвинението Добрев е извършил тези престъпления в периода март-септември 2005 година и е нанесъл щети за 1,9 млн. лв. Сред обвинените са и лицензираните оценители Милена Владимирова, Николай Даулов, Маргаритка Григорова-Николова, Светослав Симеонов, Детелина Мильова за даване на невярна оценка или заключение за стойност на имуществата.

След края на днешното съдебно заседание подсъдимият Тошко Добрев заяви пред журналисти, че обвинението е едно голямо недоразумение, предаде БТА. По думите му е нямало никакви закононарушения, никакви щети не са нанесени и цялата процедура по сделката е спазена. Също така той заяви, че за единия от имотите, включени в обвинителния акт, обвинението е за 2 лева.

Наблюдаващите прокурори по делото заявиха след съдебното заседание, че те смятат, че са събрали достатъчно доказателства, за да изправят тези хора пред съда. Те заявиха, че в това обвинение става въпрос не за колективна отговорност, а за лична отговорност при взимане на решения от колективен орган. По думите им всеки един носи лична отговорност. Това е нещо ново в българското наказателно право и то за пръв път влиза в съда като обвинителна теза.

Прокурорите отрекоха да има обвинение за щета от 2 лева, както твърди подсъдимият Тошко Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 08.09.22 г.
fallback