fallback

Населението на Дубай може да намалее с 8% заради кризата на пазара на имоти

Заради забавянето на пазара на имоти се очаква по-малко чужденци и инвеститори да се преместят в емирството

10:33 | 17.01.09 г.

Населението на Дубай може да намалее с 8% тази година заради забавянето на пазара на недвижими имоти, сочи проучване на инвестиционната банка UBS, цитирано от всекидневника The National.

Според изследването намаляването на населението ще доведе до свръхпредлагане на жилища, което от своя страна ще предизвика спад в цените на жилищата от 30% средно през следващите две години.

„Забавянето на жилищния пазар, в допълнение към сложните макроикономически условия, може да е причина по-малко чуждестранни работници да се местят в региона заради възможностите за работа и по-малко инвеститори да предпочетат местни инвестиции, включително в недвижими имоти,“ казват изследователите.

Със застоя в продажбите на жилища компаниите за имоти в Дубай започват да съкращават персонал, да отлагат проекти и да свиват бюджетите за маркетинг. Повече от хиляда са потвърдените съкращения от компании в сектора.

По изчисления на изследователите, ако работната сила, заета в сектора на имотите, намалее с 20% тази година и още 10% следващата година, ще има свръхпредлагане от 87 хил. жилищни единици, или 27% от общия жилищен фонд в Дубай, до края на следващата година.

Дубай е най-сериозно засегнатото емирство от забавянето на пазара на имоти заради голямия брой обекти, които в момента се изграждат и факта, че над половината от неговата икономика е заета в сектора, се казва в доклада. Абу Даби, където недостигът на предлагане е сериозен и икономиката е движена от нефтохимията, е по-леко засегнато в сравнение с Дубай.

Управляващите ограни на Дубай обещават да избегнат свръхпредлагане на жилища чрез контролиране на броя нови жилища, които се появяват на пазара.

От Emaar Properties поясняват, че тримата най-големи строителни предприемачи в емирстовото контролират 70% от предлагането и ще успеят да регулират предлагането на нови имоти.

Според доклада печалбата на Emaar Properties, най-големият строителен предприемач в региона, ще намалее с между 10 и 15% тази година. Union Properties се очаква да отчете понижение от 15-25% в печалбите, а Aldar Properties, която е базирана в Абу Даби вероятно няма да бъде засегната, се казваоще в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 02.09.22 г.
fallback