fallback

Загубите от имотите на Острова може да провокират втора кредитна криза

До момента, в който пазарът достигне дъното, цените на бизнес имотите ще са паднали с 50-60%, смятат специалисти

17:02 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Компаниите в сектора на бизнес имотите, банките и инвеститорите трябва да търсят по-мащабни решения за преструктуриране и финансиране, казват от Close Brothers, която предоставя финансови консултантски услуги, цитирани от PropertyEU.

Компанията съветва банките и инвеститорите в сектора на имотите във Великобритания да подготвят алтернативни модели за финансиране предвид потенциални загуби от 140 млрд. паунда от понижените цени на имотите и дългове на стойност 125 млрд. паунда, чието рефинансиране предстои през следващите четири години.

С навлизането в 2009 г. е пресметнато, че банките имат експозиция към дългове за бизнес имоти от приблизително 250 млрд. паунда, от които 50% трябва да се рефинансират през следващите четири години. По мнението на компанията мащабът на този проблем е възможно да предизвика още отписвания, което в комбинация с влошаващите се икономически условия може да провокира втора кредитна криза.

„Секторът на бизнес имотите не е бил свидетел на значителен спад от началото на 90-те години, когато използваните структури за финансиране бяха много по-прости и по-малко агресивни“, казва Гарет Дейвис, управляващ директор на звеното European Restructuring and Debt Advisory Group, част от Close Brothers.

„Банките възприеха стратегия да продават активи на затруднен пазар, но това причини смъртоносна спирала с постоянно понижаващи се цени.“

Днес апетитът на банките да отпускат нови кредити се изпари, което бе съпроводено от спад в активността по придобиванията и спад в цените. По прогнози на компанията до момента, в който пазарът достигне дъното в края на 2009 или в началото на 2010 г., цените на бизнес имотите ще са паднали с 50-60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 08.09.22 г.
fallback