fallback

Световната банка разкри мащабен картел на строителни фирми във Филипините

Банката е започнала да изготвя детайлно проучване на дейността си в областта на инфраструктурата в развиващите се страни

13:00 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Световната банка съобщи, че е разкрила мащабна картелна схема, която включва международни компании, кандидатстващи за инфраструктурен проект във Филипините, съобщава Ройтерс.

Вследствие на разследването банката е спряла седем филипински и международни компании от участие в конкурса за проекта.

От отдела за борба с корупцията към Световната банка казват, че компаниите са били прибавени към черния списък за „участие в заговорнически практики“ по време на кандидатстването за проекта, финансиран от институцията.

От банката казват, че в резултат на разкритието са предотвратили неправомерното разпределяне на 33 млн. долара по проекта.

Сред компаниите са четири китайски държавни строителни компании.

Разкритията идват три дни, след като от институцията съобщиха, че смятат да публикуват имената на всички компании, които участват в нелегални схеми, включително и такива, които имат директни бизнес връзки с банката.

Това решение следва разкритията за индийската технологична компания Satyam Computer Services Ltd, която банката санкционира още през септември, но не обяви името й публично, за участие в корпоративна измама на стойност 1 млрд. долара.

В неделя Световната банка съобщи за три компании, сред които и Satyam, на които е забранила участие в директни конкурси на банката.

Банката е започнала да изготвя детайлно проучване на дейността си в областта на инфраструктурата в развиващите се страни, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:55 | 11.09.22 г.
fallback