fallback

Прогнозират свиване на сделките с бизнес имоти и спад на цените в Германия

Очаква се тази година продажбите на имоти от страна на собственици в затруднено положение в страната да се увеличат

11:43 | 15.01.09 г.

Очаква се тази година продажбите на имоти от страна на собственици в затруднено положение в Германия да се увеличат, а цените на бизнес имотите да паднат с до 15%, сочат данни от два отделни доклада, цитирани от Ройтерс.

Въпреки това прогнозите са цените на имотите в Германия да отбележат по-малко понижение в сравнение с тези на по-волатилни пазари като британския, испанския или ирландския, смятат от счетоводната компания Ernst & Young (E&Y).

От компанията за консултации в сферата на недвижимите имоти Jones Lang LaSalle (JLL) пък очакват цените на офис имотите в Германия да паднат с до 15% тази година.

Доходността, която се движи в обратна посока на тази при цените, за офис площи в най-големите шест града в страната се е увеличила с 85 базисни пункта миналата година, което отговаря на намаление на цените от 16%, казват от JLL.

Стойността на сделките с бизнес имоти в Германия ще бъде „малко под“ тази от 2008 г., която възлиза на 19,7 млрд. евро, се посочва в доклада на JLL.

От E&Y изчисляват, че стойността на транзакциите с имоти – бизнес и жилищни, в страната ще падне с до 23%, основно заради трудностите за получаване на финансиране, до между 20 млрд. и 24 млрд. евро от 25,9 млрд. евро миналата година и рекордните 65,3 млрд. евро през 2007 г.

Почти всички, или 98%, от над 100 респонденти в проучването на E&Y, очакват „значително увеличение“ на продажбите заради затрудено положение.

Основният стимул за тези продажби ще са трудностите при осигуряване на рефинансиране на дългове, като по-голяма вероятност за такива продажби има през втората половина на 2009 г., посочва управляващият партньор на E&Y за Германия Хартмут Фрунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 15.01.09 г.
fallback