fallback

Британските фирми за имоти може да се нуждаят от набиране на $20 млрд.

Това се налага заради увеличаването на дълговото бреме, смятат анализатори

12:30 | 14.01.09 г.

Компании за недвижими имоти на Острова, включени в индекса FTSE 350 Real Estate, може да се нуждаят от набиране на 20 млрд. долара тази година, за да стабилизират балансовите си отчети, ако цените в сектора отбележат спад от 50% спрямо своя връх, сочи оценка на Бернд Стали, анализатор от Merrill Lynch. 

„Недвижимите имоти ще са първи на опашката за капитал тази година,“ казва Иан Коул, изпълнителен директор на Segro, най-големият собственик на бизнес паркове във Великобритания.

Петте най-големи тръста в страната за инвестиции в имоти - Land Securities Plc, British Land Co., Hammerson Plc, Liberty International Plc и Segro, държат дългове от общо 19 млрд. паунда. Заеми за около 700 млн. паунда са изискуеми тази година, показва проучване на Nomura International. Банките, предоставили заемите обаче, сега може да откажат отпускане на повече заеми, пише Bloomberg.

Това може да донесе нова година на загуби за инвеститорите в тръстове за имоти от типа REIT (real estate investment trust – фондове, подобни на нашите АДСИЦ-ове, бел. ред.). Индексът FTSE 350 Real Estate се понижи с 46% миналата година – най-големият спад от старта на индекса през 1986 г. С най-лоши резултати е Liberty, чиито книжа поевтиняха с 56%.

Индексът се е понижил с почти две трети от своя пик през януари 2007 г. По време на последното забавяне на индустрията, акциите на британските компании за имоти намаляват с около 60%, преди да стигнат дъното си през 1992 г.

При настоящите условия може да се наложи някои компании да емитират нови акции или ще бъдат принудени да продават активи в момент, когато купувачите са малко. Стойността на бизнес имотите във Великобритания се е понижила с почти 36% от своя пик през юни 2007 г., съобщават от CB Richard Ellis. По оценка на King Sturge може да се очаква спад от още 15% през 2009 г.

От JPMorgan, Citigroup Inc. and Morgan Stanley смятат, че най-големите компании в индекса може да се нуждаят от около 2,5 млрд. паунда, за да стабилизират финансите си.

Най-големият собственик на търговски центрове във Великобритания Liberty е основният кандидат за емисия на права, смята Майк Прю, икономист от Nomura International. Според деветмесечния отчет на компанията дълговете й към 30-ти септември възлизат на 4 млрд. паунда. От компанията обаче отказват да дадат коментар.

British Land пък не се нуждае от незабавно привличане на капитал, казва говорителят на компанията Лаура де Вере.

Кредитният рейтинг на европейските компании за имоти може да бъде понижен заради спада на стойността на активите, сочи доклад на Standard & Poor’s.

Някои компании вече продават активи, но не и без отстъпки. Най-големият тръст за инвестиции в имоти - Land Securities, миналата седмица привлече 440 млн. паунда чрез продажба на поделението за управление на собственост с 25% отстъпка от отчетната стойност на актива. London and Stamford Property Ltd, която реализира второто по големина първично публично предлагане на акции от европейска компания за имоти през 2007 г., направи първата си покупка миналата седмица на офис сграда на цена по-ниска с 45% от най-високата стойност на имота.

Някои британски компании вече предложиха за продажба свои акции, за да могат да изплатят заемите си. Миналия месец агенцията за имоти DTZ Holdings Plc представи плана си за набиране на до 55 млн. паунда от продажба на акции, а компанията за управление на имоти Mapeley помоли инвеститорите си за 45 млн. паунда в замяна на конвертируеми облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
fallback