fallback

Пазарът на търговски имоти в Европа може да се съживи след половин година

Сделките с търговски имоти на континента възлизат на 1,5 млрд. евро за последното тримесечие

09:30 | 13.01.09 г.

Инвеститорите в търговски имоти може да възобновят активността си в Европа през втората половина на 2009 г., когато се очаква няколко пазара да са по-близко до справедливата си стойност, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle. 

„Инвеститорите са възприели изчаквателна позиция заради високата цена, липсата на достъп до финансиране и очакването, че цените ще продължат да се понижават. Ниското ниво на активност вероятно ще се задържи през първата половина на годината, но пазарите се приближават до справедлива стойност и до средата на годината се очаква повече купувачи да се възползват от ревизираните цени,“ казва консултантът Джеръми Еди, цитиран от PropertyEU.

Според него купувачите ще продължат да се фокусират върху най-качествените активи.

„За първи път е възможно да има значителни възможности за достъп до топ продукти, тъй като строителните предприемачи търсят начин да наберат парични средства и да сведат коефициента заем/стойност до по-поносими нива. Сериозният обрат в инвестиционната активност естествено ще зависи от увеличаване на ликвидността на дълговите пазари.“

Проучването сочи, че общата стойност на сделките в областта на търговските имоти в континентална Европа е възлязла на 1,5 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2008 г. - малко повече от половината от нивото за третото тримесечие, когато сумата е била 2,9 млрд. евро. Като цяло за 2008 г. сделките са оценени на общо 12,4 млрд. евро, което е спад от 56% спрямо предходната година.

Въпреки ниското ниво на инвестиционната активност през последното тримесечие са били сключени 40 сделки с търговски имоти, три от които са били за над 100 млн. евро. За сравнение за цялата 2008 г. сделките за над 100 млн. евро са 30. За третото тримесечие реализираните сделки в сектора са били 66.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 20.08.22 г.
fallback