fallback

Поевтинелите имоти на Острова улесняват достъпа до по-голямо жилище

Тъй като най-големите жилища са загубили по-малко от стойността си обаче преместването в по-просторно от средно по големина жилище е станало по-трудно

17:59 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

С понижението на цените на имотите във Великобритания преместването от малко в по-голямо жилище е станало по-лесно, отколкото когато и да било през последните пет години, пише Telegraph.

Въпреки това поради факта, че най-големите жилища са загубили по-малко от стойността си, кризата е направила за семействата, живеещи в средни по големина апартаменти, дори още по-трудно да се преместят в по-просторно жилище.

Спадът в цените на жилищата с две спални е бил по-голям, отколкото за всеки друг вид апартаменти, като тези имоти са загубили около 12% от цената си в сравнение със спад от 8% в цените на жилищата с една спалня, сочи статистика на propertyfinder.com.

Разликата в цените на тези два типа имоти сега е около 31 хил. паунда, или с 10 500 паунда по-малко в сравнение с преди година и най-малка от две години насам.

Данните сочат също, че преместването е сравнително по-лесно от жилище с две спални в такова с три спални, при които разликата в цената е спаднала от над 66 хил. паунда до 58 400 паунда след понижение от 11,9% в цените на жилищата с три спални.

Въпреки това е станало по-трудно за семейство да се премести в жилище с четири спални, тъй като последните са загубили по-малко от цената си.

Средната цена на такова жилище се е понижила от над 390 хил. паунда до 370 хил. паунда през последната година, но тъй като цената на жилищата с три спални е спаднала по-бързо, средната разлика между тях се е повишила от 141 700 паунда през 2007 г. до 151 хил. паунда миналата година.

„Истинският катализатор на спада в цените беше липсата на ипотеки, особено за кандидатите с по-слаб кредитен профил“, казва Никълъс Лийминг, директор на компанията. „Това означава, че ниският сегмент на пазара е бил по-засегнат от забавянето и цените там са спаднали по-бързо.“

„Хората в по-горния сегмент, логично ще си осигурят по-лесно финансиране за преместване, но поради това цените на имотите с четири спални са се понижили с 5%, в сравнение с около 12% на тези с две и три спални, така че финансовата разлика всъщност се е увеличила.“

Данни на Nationwide сочат, че средната цена на жилищата в страната се е понижила почти с 16% през 2008 г. до 153 хил паунда. Анализаторите очакват цените да се понижат с още 15% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:42 | 11.09.22 г.
fallback