fallback

Значителен спад в офис наемите в Лондон заради кризата

Наемите са се понижили с 19% през 2008 г. средно до 52,5 паунда на кв. фут

10:59 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Офис пазарът в Лондон беше разрушен от глобалната финансова криза през 2008 г., след като повече от един от всеки десет офиса останаха празни, пише Ройтерс, цитирайки резултатите от ново проучване.

Вследствие на това наемните нива в британската столица са се понижили с 19%, сочи доклад на консултантската и брокерска компания NB Real Estate.

Наемите на първокласни офис площи са паднали до 52,5 паунда на кв. фут (565 паунда на кв. м) в края на 2008 г. от 65 паунда (700 паунда на кв, м) в края на 2007 г. Делът на незаетите площи се е повишил до 11% в края на декември от 9,6% в края на септември 2008 г.

Най-голям е бил спадът в Уест Енд, след като крахът на финансовата индустрия е довел до понижение от 29% до 85 паунда на кв. фут в наемите там.

През февруари миналата година офис пазарът в Уест Енд бе класиран като най-скъпият в света, следван от този в Хонконг и Токио, според доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield.

„Бумът в сектора на хедж фондовете означаваше, че те не отдаваха достатъчно значение на цените на имотите, които заемаха“, коментира Джеймс Джилет, директор в NB за пазарите в централен Лондон.

„Това мислене и последствията по отношението на наемите, които остават след него, са съвсем различни от сегашната ситуация след скандала с Мадоф“, казва той предвид измамната схема на Мадоф, която още повече накърни репутацията на сектора на хедж фондовете.

Специалисти от пазара на имоти казват, че рекордът за офис наем в Уест Енд се държи от хедж фонда Permal Investment Management Service, който е плащал 140 паунда на кв. фут (1507 паунда на кв. м) през октомври 2007 г.

От NB посочват, че доходността от първокласни офис площи в лондонското Сити се е покачила до 6,75% в края на декември от 5,5% година по-рано, което е все по-привлекателно за инвеститорите в условията на ниски лихвени нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 01.09.22 г.
fallback