fallback

Мадоф, Мадона и особености на пазара на имоти в Ню Йорк

Как някои собственици на луксозни апартаменти в САЩ гарантират цените и ексклузивността на имотите си

08:35 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

За някои от най-елитните сгради в Ню Йорк съществуват редица условия за кандидатите да купят жилище. Дори и най-щателните проверки на света обаче нямаше не могат да спасят обитателите на сградата на 64-та улица в Ню Йорк, в която Бърнард Мадоф има апартамент, пише Telegraph. Ако професионалните експерти от Комисията по ценни книжа и борси не са били в състояние толкова време да разкрият истината за Мадоф, бордът на кооператива на луксозната сграда не се е колебал да приеме като собственик в нея уважавания фонд мениджър, когато той е кандидатствал за това.

Сега обаче обитателите се сблъскват с тълпа от папараци всеки път, когато напускат сградата с луксозните жилища, някои от които струват повече от 5 млн. долара, докато Мадоф остава под домашен арест в нея за най-голямата финансова измама на всички времена, пише изданието. Едва ли е голяма утеха за тях, че ФБР охраняват и наблюдават имота 24 часа в денонощието.

Кооперативът управлява сградата, а Мадоф е негов президент, като наскоро е отказал да подаде оставка.

Идеята за кооперативите идва от Финландия и е привнесена в САЩ през 80-те години на миналия век. Богати хора купуват цяла сграда и използват закона, за да я превърнат в дружество. Всички, които след това искат да купят апартамент в нея, трябва да купят акции в дружеството. В замяна те получават договор, който им дава право на ексклузивно ползване на апартамента, който са избрали. Дружеството се управлява от борд, съставен от собственици на апартаменти в сградата, който решава на кого да позволи да купи имот в нея и в много случаи колко трябва да плати за него.

Кооперативите са се превърнали в популярен модел за гарантиране на ексклузивността на дадена сграда и за това, че цените в нея няма да се понижат. Според специална клауза в договора всеки собственик, който не се съобразява с нормите на поведение, може да загуби договора си, който бива прекратен, а апартаментът му бива продаден дори без негово съгласие. Това често е съпроводено от дълъг съдебен процес, но не е рядка практика.

След краха на Уол Стрийт и скандала с Мадоф близо седемте хиляди кооператива в Ню Йорк са затегнали още повече и без това високите изисквания за влизане на нови акционери, за разочарование на купувачите, които са се надявали, че спадът на пазара ще им даде възможност да се домогнат до някои от най-желаните адреси в града.

Строгите изисквания, които кооперативите прилагат за потенциални купувачи, са ги спасили от някои от най-тежките спадове. Самият факт, че някой разполага с парите да купи апартамент в някой от най-желаните райони на Манхатън, далеч не му гарантира одобрение от борда, както и самата Мадона се убеди през 2007 г., пише изданието.

Звездата тогава е завела съдебен иск срещу борда на нейната сграда в Сентрал Парк Уест, след като той не й позволил да купи съседен на нейния апартамент, който да съедини със своя. Мадона е спечелила процеса и е закупила имота за 7 млн. долара. Към края на миналата година обаче се разразил нов спор, тъй като съседите й се оплакали от шума, който идвал от новия й апартамент, който тя била превърнала в музикално студио.

Бордовете на кооперативите често изискват от потенциалните купувачи минимален депозит от 25 до 70% от продажната цена, както и размера на таксите за поддръжка за една или повече години, които често се равняват на стотици хиляди долари.

Много кооперативи не позволяват продажба на собственици, които искат да отдават имотите си под наем или да ги ползват само временно. Някои забраняват домашни любимци, перални машини и дори пушенето в сградата, докато други не са съгласни апартаментите да бъдат отдавани на тръстове с цел да се понижи размера на данък наследство.

Проучване на пазара на имоти в Махнатън от тази седмица сочи, че средните цени на жилища в кооперативи са се повишили с 3% на годишна база до 1,103 млн. долара през последното тримесечие на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
fallback